Lapin riistakolmiolaskennat: Metsoja enemmän, teeriä vähemmän

Metsoja on Lapissa viime vuotta enemmän, mutta teeriä vähemmän. Tiedot käyvät ilmi riistakolmiolaskennoista.

luonto
Metso
MetsoKari Aaltonen

Metsokanta kasvoi Lapissa 17 prosenttia viime vuodesta. Suhteellisesti eniten metsoja tuli lisää Muoniossa ja Enontekiöllä. Eniten metsokanta pieneni Simossa ja Torniossa. Koko maassa metsokanta kutistui 15 prosenttia.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan metson onnistunutta pesintää selittää erityisesti se, että pohjoisessa on ollut runsaasti myyriä.

– Kun pedoille on riittävästi myyriä ravinnoksi, ne eivät syö kanalintujen poikasia, suunnittelija Katja Ikonen Lukesta sanoo.

Teerikanta pieneni Lapissa 11 prosenttia. Teeret vähenivät suhteellisesti eniten Ranualla ja Torniossa. Eniten kanta vahvistui Inarissa ja Kittilässä.Koko maassa laskua oli noin 15 prosenttia. Lapin teerien vähenemistä Luke selittää kylmällä ja sateisella alkukesällä.

– Teeren pesintä on alttiimipi sääoloille kuin metson, Ikonen selittää.

Pyitä oli Lapissa neljä prosenttia vähemmän ja riekkoja prosentin enemmän kuin viime vuonna. Ylä-Lapin riekkoja lasketaan vielä tarkemmin koirien avulla, jolloin kannan suuruudesta saadaan tarkempaa tietoa.

Luke muistuttaa, että Lapissa on suuria eroja metsäkanalintukannoissa pienilläkin alueilla. Lisäksi tuloksiin vaikuttaa se, että Lapissa laskettiin tänä vuonna 117 riistakolmiota, kun viime vuonna kolmiota laskettiin 145.

Riistakolmioiden kesälaskenta tehtiin koko maassa 27. kerran 25.7.-5.8.. Riistakolmio on metsäiseen maastoon sijoitettu 12 kilometrin pituinen, kolmionmuotoinen linja, joka on merkitty maastoon pysyvästi. Laskennan tekevät pääosin metsästäjät vapaaehtoistyönä.