Fillarilla Saksasta Suomeen 18 päivässä: "Harmitti, ettei telttaa ollut mukana"

Kesällä monen mielessä on hieman pidempi polkupyöräretki. Sellainen oli myös kajaanilaislähtöisen Tatu Palon haaveena, jonka hän toteutti tänä kesänä pyöräilemällä Berliinistä Kajaaniin.

ilmiöt
Tatu Palo.
Tatu Palo.

Kajaanin kasvatilla Tatu Palolla on takana 2 100 kilometrin pyöräilyurakka. Palo lähti tiistaina 21. heinäkuuta Berliinistä kohti Kajaania, perille hän pääsi 7. elokuuta. Reitti Saksasta kulki läpi Puolan ja Baltian.

– Matka taittui hyvin. Melkein joka päivä pyöräilin ja pidin muutaman välipäivän. Säät ovat olleet muuten suotuisat, paitsi Suomessa ajoin huonoimmassa kelissä. Päivämatkat ovat olleet 120–150 kilometrin mittaisia ja pisin oli 180 kilometriä. GPS:n mukaan keskinopeus oli 18,9 kilometriä tunnissa, kertoo Palo matkastaan.

Oman haasteensa toivat yöpymiset, koska pyöräilijänuorukaisella ei ollut telttaa mukana. Yöpymiset hoituivat usein maalaismajoituksissa, jotka ovat edullisia Puolassa ja Baltiassa.

– Oikeastaan Suomessa harmitti se, ettei telttaa ollut mukana. Mutta se olisi painanut liikaa. Jos lähden vielä vastaavalle matkalle, otan kyllä mukaan teltan ja vähemmän vaatteita. Nyt osan vaatteista lähetin Liettuasta postin välityksellä kotiin. Seuraavalla kerralla otan mukaan myös matkaseuraa, jota löytyy varmasti Kajaanista.

Puolalaista sohvasurffailua

Sohvasurffailu tuli tutuksi Tatu Palolle varsinkin Puolassa, jossa se on tunnetumpaa kuin Baltiassa.

En törmännyt saksalaisiin, jotka olisivat olleet sen täsmällisempiä kuin muutkaan.

Tatu Palo

– Sohvasurffailussa haetaan netin kautta vastavuoroisuusperiaatteella ilmaista yöpymispaikkaa. Se on hyvä keino tutustua uusiin ihmisiin. Puolassa olin yhden yön erään tuomarin luona ja toisen yön lukiolaistytön emännöimänä hänen vanhempiensa maalaistalossa. Muuten yritin löytää edullisia hostel- tai maatilamajoituksia.

Berliini on tuttu Palolle ennestään, sillä hän oli syyskuun 2014 alusta alkaen Erasmus-vaihdossa Technische Universität Berlin -yliopistossa, oppiaineinaan musiikki ja kasvatustiede.

Pitkäjänteisyyttä tarvitaan

Saksalaisia pidetään täsmällisinä ihmisinä, mutta tämä osoittautui liioitteluksi.

– Se on sama stereotypia, mikä on meistä suomalaisista, että emme puhu ja olemme aina humalassa. En törmännyt saksalaisiin, jotka olisivat olleet sen täsmällisempiä kuin muutkaan, kiteyttää Tatu Palo.

Suurin matkan opetus oli pitkäjänteisyys, jota vaadittiin hitaasti etenevän reitin varrella monesti.

Seuraavan kerran, jos lähden vastaavalle matkalle, otan kyllä mukaan teltan ja vähemmän vaatteita.

Tatu Palo

– Varsinkin silloin pitkäjänteisyyttä tarvitsin, kun oli vaikeaa, vastatuulta ja teki mieli jättää homma kesken. Nyt matkan loputtua on voittajan olo. Se täytyy sanoa, että ihmiset, joita tapasin, olivat ystävällisiä ja avuliaita.

– Erityisesti mieleen jäi kun saavuin illalla pieneen puolalaiseen kylään, jonka ainut hotelli oli täynnä. Henkilökuntaan kuuluva soitteli läpi lähialueen majoituspaikat, joissa ei ollut tilaa ja lopulta päädyin yöpymään hänen kaverinsa luo maalaismajoitukseen. Tämä kaveri tuli ja haki pakettiautolla minut sekä polkupyörän, koska siellä oli puhjennut ukkosmyrsky.

Rahaa matkan aikana kului vähimmillään Puolassa, jossa Tatu Palolta meni noin 100 euroa viikon aikana.

– Se on edullinen maa, ja varsinkin sohvasurffaus sekä ruuan laittaminen itse alensi kuluja, kalleinta eteneminen oli Suomessa, laskee Tatu Palo.