Outo ilmiö apteekissa: Itsehoitolääke tulee kalliimmaksi reseptin kanssa

Apteekissa reseptinsä kanssa asioiva saattaa yllättyä, kun samaa tuotetta saa myös itsepalveluhyllyltä ja vielä halvempaan hintaan. Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritalan muistuttaa, että resepti sitouttaa ihmistä lääkkeen oikeaan käyttöön.

Kotimaa
Kuvassa maitohappobakteerivalmisteita apteekin hyllyllä
Apteekin probioottihyllyssä on ruuhkaa.Sari Vähäsarja / Yle

Lääkärin kirjoittama resepti saattaa tuntua hyvältä palvelulta, mutta apteekkiin astuessa kannattaa kuitenkin vilkaista ympärilleen. Sama tuote saattaa löytyä itsehoitotuotteiden joukosta halvemmalla.

Kahden hinnan politiikka selviää tosin myös reseptiä tarkastelevan farmaseutin avustuksella. Apteekin työntekijää sitoo nimittäin velvollisuus mainita, jos tuote on saatavissa edullisempaan hintaan.

– Lähtökohtaisesti kerromme aina, jos tuotteen saa ilman reseptiä. Se on silloin melkein 2,50 euroa halvempi. Silloin hinnasta poistuu reseptintoimitusmaksu, jonka sosiaali- ja terveysministeriö on määrännyt, kertoo Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala.

Resepti sitouttaa ja neuvoo

Miksi lääkäri sitten kirjoitti reseptin tuotteeseen, jonka voi saada ilmankin?

Marja Ritalan mukaan resepti on hyvä tapa sitouttaa asiakas hoitoon.

– Kun resepti on kirjoitettu, asiakkaalla on jotain kouriintuntuvaa. Hän muistaa hakea oikean lääkkeen apteekista.

Lisäksi resepti selkeyttää lääkehoidon aloittamista.

– Kun ostaa kirjoitetun reseptin avulla, lääkepakkauksessa on ohje. Siinä lukee, miten annostellaan, mihin vaivaan ja kenelle lääke on tarkoitettu. Resepti sitouttaa hoidon aloittamiseen paremmin, Ritala toteaa.

Reseptillä annostus voi erota

Joskus lääkärin resepti on todella tarpeen. Hoidon vaatima annostus saattaa olla suositusten vastainen. Silloin reseptiä tarvitaan.

– Myös lapsille määrätään joskus itsehoitolääkettä reseptillä, koska se ei olisi ikärajojen mukaan itsehoidossa suositeltavaa.

Tyypillisiä esimerkkejä sekä itsepalveluhyllystä että tiskin takaa saatavista tuotteista ovat rautavalmisteet, asetyylisalityylihapot, maitohappobakteerit ja ummetuslääkket.

Verenkiertohäiriöitä ja suonitukoksia hoitavaa asetyylisalisyylihappoa ostetaan Ritalan mukaan ensimmäistä kertaa tyypillisesti reseptillä.

– Kun käytöstä tulee pitkäaikaista, asiakas hakee valmistetta myöhemmin ilman reseptiä, Ritala sanoo.