1. yle.fi
  2. Uutiset

Marjametsä tarjoaa lisätienestiä verottomasti – kun vain muistat nämä seikat

Marjoilla, sienillä ja muilla kasveilla voi kasvattaa tilipussiaan. Tai metsän antimilla voi ilahduttaa vaikka päiväkotia ja palvelutaloa.

Kotimaan uutiset
Kaksi valkoista sankkoa täynnä mustikoita vaa'alla.
Aikaisempina vuosina – ennen koronaa, omatoimipoimijoita on näkynyt myymässä marjoja suoraan torilla. Arkistokuva vuodelta 2013.Minna Heikura / Yle

Tummansinisenä avautuvat mustikkamättäät houkuttelevat suomalaisia keräämään luonnonantimia piirakan päälle tai pakkaseen. Poimijat ovat kertoneet, että esimerkiksi Pohjois-Savosta mustikkaa löytyy paikoin melko hyvin.

Hyvänä marjavuotena vitamiinipommeja voi kerätä yli oman tarpeen – ja hankkia lisätienestiä.

Marjanpoiminta on käytännössä verovapaata tuloa palkan, opintotuen tai vaikka eläkkeen päälle. Myös sieniä ja muita kasveja voi myydä eteenpäin verottomasti. Luonnontuotteilla lisätienestiä hamuavan on kuitenkin muistettava muutama seikka, jotta verovapaus täyttyy.

Ensinnäkin, kerättyjen luonnontuotteiden myynti on verovapaata vain silloin, kun marjat, sienet tai kasvit kasvavat vapaasti luonnossa ja ne ovat kerättävissä jokamiehen oikeuksilla. Esimerkiksi viljeltyjen luonnontuotteiden myynti on veronalaista tuloa.

Tuloverolaissa myös mahlaa, pettua ja kuusenkerkkää pidetään verovapaasti myytävissä olevina kasvin osina. Pakurikääpä ja muut käävät ovat sieniä, joten myös ne voivat olla verovapaasti myytäviä luonnontuotteita.

Toiseksi, verovapaus täyttyy, kun tuotteet myydään sellaisenaan, ilman jalostamista. Sen sijaan pakastettuja, makeutettuja, survottuja tai kuivattuja eli jatkojalostettuja marjoja tai sieniä ei saa myydä verottomasti eteenpäin.

Johtava veroasiantuntija Martti Hentula Verohallinnosta selittää, että jatkojalostetut tuotteet kuuluvat tulo- ja arvonlisäverotuksen piiriin. Vähäinen esikäsittely myytäville tuotteille on kuitenkin sallittua. Kerätyt marjat tai sienet voi puhdistaa ja pakata ennen myyntiä.

Tämä onkin kohta, jossa verottajan mukaan asiakkailla on eniten epäselvyyksiä.

Kolmanneksi, tuloverolain mukaan luonnonvaraisista marjoista, sienistä ja kasveista saatu tulo on verovapaata, jollei tuloa pidetä palkkana. Palkaksi tulkitaan ainoastaan työsuhteessa saatu tulo. Esimerkiksi marjojen ja sienien poimijan ei katsota olevan työsuhteessa ostajaan.

Mikäli luonnontuotteita keräillään ammattimaisesti, kerääminen ja myynti saatetaan lukea elinkeinotoiminnaksi. Tällöin luonnontuotetuloja verotetaan elinkeinotulon verottamisesta annettujen säännösten mukaisesti.

Neljänneksi, luonnon antimien myymisestä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, mikäli itse poimittujen luonnonvaraisten marjojen ja sienien myynti tapahtuu sellaisenaan muualta kuin erityisestä myyntipaikasta.

Tämä tarkoittaa sitä, että kerääjällä ei saa olla toimitilaa tai muutakaan paikkaa marjojen tai sienien myyntiä varten, vaan kerätyt marjat ja sienet pitää kuljettaa ravintolaan, torikauppiaalle, tukkukauppiaalle tai jatkojalostajalle myytäväksi. Sillä ei ole väliä, mihin käyttötarkoitukseen luonnontuotteet myydään.

Lopuksi. Jos edellisten kohtien perusteella verovapauden tunnusmerkit täyttyvät, marjojen, sienien ja kasvien poiminnasta sekä myynnistä ei tarvitse tehdä tulovero- tai arvonlisäveroilmoitusta. Eli marjoja, sieniä ja kasveja voi poimia luonnosta niin paljon kuin haluaa ilman, että ansiosta tarvitsee maksaa veroa.

Ylimääräiset marjat voi myös lahjoittaa. Kuopion kaupungin elintarvikevalvonnasta kerrotaan, että itse kerättyjä marjoja ja sieniä saa lahjoittaa sellaisenaan myös suurtalouskeittiöihin. Poikkeuksena on kevään kasvatti korvasieni, jonka lahjoittaminen on monimutkaisempaa myrkytysvaaran takia.

Päiväkodit, koulut ja palvelulaitokset saavat toki itse päättää, ottavatko vastaan lahjoituksena saatuja luonnontuotteita.

Lue seuraavaksi