1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaarallisen näköinen kiipeily sai selityksen: "Kannattaisi katsoa minne näitä geokätköjä tehdään"

Geokätköilijöiden ei kannata enää etsiä kätköä Kajaanin Prisman mainostornista, sillä rasia päätyi Prisman johtajan työpöydälle.

Kuva: Pasi Piirainen

Keskiviikkona sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin Kajaanin Prisman mainostornissa huomattuja kiipeilijöitä. Kajaanin Prismanjohtaja Pasi Piirainen ei torstaiaamuna ollut asiasta tietoinen, mutta päivän edetessä mysteeri alkoi ratkeamaan.

Piirainen selvitti asiaa vartioiden ja huoltomiehen kanssa. Pian selvisi, että tavaratalon mainostorniin oli piilotettu geokätkö. Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa etsitään toisten harrastajien maastoon piilottamia kätköjä.

– Huoltomiehelle täytyy kyllä kiitos antaa, että hän ansiokkaasti kävi tutkimassa paikan ja ratkaisi asian. Hän kuuli kahvihuoneessa työkaveriltaan, että tornissa saattaa olla geokätkö, Piirainen kertoo.

Mainostornin huoltoluukku oli jäänyt auki, ja joku oli keksinyt erikoisen paikan kätkölle. Kätkö oli piilotettu tornin ensimmäiselle tasolle, ja se oli helposti saatavissa.

Siinä mielessä piilottaja on yrittänyt ottaa tietyntyyppisen turvallisuusnäkökulman huomioon, että oli laittanut sen hyvin matalalle.

Pasi Piirainen

– Siinä mielessä piilottaja on yrittänyt ottaa tietyntyyppisen turvallisuusnäkökulman huomioon, että oli laittanut sen hyvin matalalle, Piirainen naurahtaa.

Piiraisen mukaan tornissa ei ole varsinaista sähköiskun vaaraa. Alatasolta pääsee kuitenkin kiipeämään tikkaita pitkin myös korkeammille tasoille, joten putoamisen riski on olemassa.

– Ensinnäkin se näyttää jo ulospäin hyvin vaaralliselta touhulta. Kiusaus lähteä kiipeämään ylöspäin on ilmeinen, ja jos joku saa päähänsä lähteä kiipeämään, niin ainahan siinä riskit tulevat mukaan.

Nyt tornin huoltoluukku on lukittu ja geokätkö poistettu. Piiraisen kuuleman mukaan geokätköily on mielenkiintoinen ja mukava harrastus, mutta toivoisi kätköjen piilotuspaikkoihin tarkkuutta.

– Pikkuisen kannattaisi katsoa minne näitä geokätköjä tehdään. Toisaalta ymmärrän, että on haettu jännittävää ja erikoista paikkaa tälle tuotteelle, mutta ihan loppuun asti asiaa ei oltu ajateltu.