Nykyajan puskajussi sotii simulaattorilla

Rannikkomyrsky 2015 -harjoituksessa Lohtajan Vattajalla käytetään ensimmäistä kertaa uuden sukupolven taistelusimulaattoreita. Järjestelmä kertoo esimerkiksi, millaisia vammoja osuma olisi todellisuudessa aiheuttanut.

Kotimaa
Kuvassa kaksi maastopukuista henkilöä, toinen juoksee ja taustalla oleva  varamistaa polviasennossa.
MPK:n Pohjanmaan piiri

Pohjanmaan maanpuolustuspiirin harjoituksissa on jo kymmenisen vuotta käytetty simulaattoreita, mutta tämän vuoden harjoituksessa on ensimmäistä kertaa käytössä uuden sukupolven KASI-järjestelmä.

– Selkein ero on, että uusi järjestelmä antaa huomattavasti tarkempaa tietoa siitä, miten miehet ovat toimineet ja liikkuneet taistelutilanteissa. Simulaattorilla saadaan myös tarkat tiedot, mihin on osunut ja millaisia vammoja se olisi todellisuudessa aiheuttanut, kertoo piiripäällikkö Jukka Torppa.

Puolustusvoimien omistama simulaattori kerää tietoa aseen ja taisteluliivien sensoreilla. Gps-tiedoista ilmenee, miten taistelu on edennyt ja miten johtajat ovat onnistuneet alaisiaan käyttämään.

Toista kuin paukkupatruunat

Rannikkomyrsky on pohjalaismaakunnissa ainoa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen harjoitus, jossa käytetään simulaattoreita. Harjoitus on aina ollut suosittu, mutta tänä vuonna se tuli täyteen ennätysajassa, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet mukaan.

Torppa uskoo simulaattoreiden osaltaan lisäävän vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen suosiota.

– Nuoret reserviläiset kertovat palvelusajaltaan, että nämä olivat mielekkäimpiä harjoituksia. Hieman vanhemmat, 30–40-vuotiaat taas eivät itse ole aikanaan päässeet tällaisia järjestelmiä käyttämään. Moni varmaan muistaa, kuinka erilaista se oli kun käytettiin paukkupatruunoita ja vain kuviteltiin laukaus. Nyt pystytään simuloimaan osuma vastustajassa.

Piiripäällikön mukaan simulaattori ei kuitenkaan tee taisteluharjoituksesta pelillistä.

– Se tekee siitä realistisemman ja todentuntuisemman. Harjoitus ei ole missään nimessä pelin kaltaista vaan realistista taistelukoulutusta.

Vapaaehtoisten reserviläisten Rannikkomyrsky 2015 -jalkaväkiharjoitus järjestetään Lohtajalla perjantaista sunnuntaihin.