Voimistuva El Niño voi lämmittää maapallon ennätyslukemiin – voi vaikuttaa kahvin ja suklaan hintaan

El Niñon odotetaan sekoittavan ensi talven säät etenkin Tyynenmeren valtioissa. Rutikuiva Kalifornia janoaa sateita, mutta Perussa varaudutaan jo tuhotulviin. Jos sääilmiö voimistuu ennusteiden mukaan, se saavuttaa huippunsa suunnilleen samaan aikaan, kun maailman johtajat päättävät Pariisissa uudesta ilmastosopimuksesta.

Ulkomaat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähde: Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOAA. Kuva: Stina Tuominen / Yle

Vuodesta 2015 tulee suurella todennäköisyydellä maailman kaikkien aikojen kuumin, jos Tyynellämerellä alkanut El Niño -ilmiö kehittyy odotetusti. Näin arvioi professori Ari Laaksonen, Ilmatieteen laitoksen ilmastotutkimuksen yksikön päällikkö.

– Näyttää, että tästä on tulossa yksi voimakkaimmista El Niñoista pitkään aikaan. Viimeksi hyvin voimakas El Niño on ollut vuosina 1997–1998, mutta saa nähdä, meneekö tämä samalle tasolle. Sitä ei vielä pysty ennustamaan, Laaksonen sanoo.

Vuosi 1998 oli poikkeuksellisen kuuma. Sen lämpöennätys rikottiin vasta viime vuonna ja silloinkin varsin niukasti, kertoo Laaksonen.

– Jos tulee vastaavanlainen heilahdus ylöspäin, voi olla, että menee pitempi aika, ennen kuin se ylitetään.

Suomi on parhaassa suojassa

Suomeen asti El Niñon säävaikutukset eivät juuri yllä. Laaksosen mukaan Pohjois-Eurooppa ja Siperia ovat maailman kolkista parhaassa suojassa ilmiöltä.

– Etelä-Amerikan Tyynenmeren kalastukselle se on haitallinen ihan suoraan, koska siellä merivesi lämpenee ja kalat siirtyvät muualle. Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa lämpötilat kasvavat ja tulee kuivuutta. Se saattaa vaikuttaa esimerkiksi Kaakkois-Aasian satoihin. Ja Australiassa tulee maastopaloja herkemmin, kun on kuivaa ja kuumaa, Laaksonen kertoo.

Yhdysvalloissa El Niñoa sen sijaan toivotaan, koska se voisi tuoda tullessaan runsassateisen talven ennätyskuivuudesta kärsivään Kaliforniaan. Muutenkin Yhdysvallat on tyypillisesti El Niñon nettovoittajia: esimerkiksi talven lämmityskustannukset pienenevät.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi keväällä julkaistussa raportissaan (siirryt toiseen palveluun), että kunnon El Niño voi nostaa Yhdysvaltain bruttokansantuotetta keskimäärin 0,55 prosenttia.

Suurimpiin häviäjiin kuuluvassa Indonesiassa El Niño silpaisee bkt:sta keskimäärin prosentin, sillä muun muassa kahvi- ja kaakaoviljelykset sekä kaivosteollisuus kärsivät, raportissa kerrotaan. IMF:n mukaan on todennäköistä, että El Niño nostaa kahvin ja suklaan maailmanmarkkinahintoja.

El Niño vaikutus joulukuu - helmikuu
El Niñon tyypilliset vaikutukset talvikaudella joulu–helmikuussa. Lähde: Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOAAStina Tuominen / Yle

Viime vuonna ennustettu El Niño ei tullutkaan

Perussa on jo julistettu ennakoivasti hätätila 14 alueelle, joiden odotetaan kärsivän El Niñon vuoksi. Yhdysvaltain ja Australian säätieteilijät ovat kertoneet ilmiön alkaneen ja odottavat sen vahvistuvan.

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOAA arvioi uusimmassa kuukausikatsauksessaan (siirryt toiseen palveluun), että El Niño jatkuu yli 90 prosentin todennäköisyydellä pohjoisen pallonpuoliskon talven ajan ja yli 80 prosentin todennäköisyydellä varhaiskevääseen.

Australian ilmatieteen laitoksen BOM:n (siirryt toiseen palveluun) ennusteiden mukaan pintaveden lämpötila keskisellä Tyynellämerellä voi nousta joulukuussa 2,7 celsiusastetta yli keskiarvon. Se olisi korkein lämpötila sitten vuoden 1997 erittäin voimakkaan El Niñon.

El Niño on kuitenkin oikukas. Sitä ennustettiin viime vuonnakin, mutta ilmiö ei sittenkään alkanut.

– Meriveden lämpötilojen perusteella näytti, että El Niño olisi tulossa, mutta ilmakehän vastine jäi puuttumaan. Sääolosuhteet olivat jostain syytä sellaiset, että se ei lähtenyt käyntiin, Laaksonen sanoo.

Laaksosen mukaan nyt El Niño on selvästi jo käynnissä. Sen lopullisen voimakkuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta ainekset rajuun ilmiöön ovat olemassa.

– En uskalla mennä itse veikkailemaan, tuleeko tästä hyvin voimakas vai lähteekö se hiipumaan.

Psykologinen vaikutus päättäjiin?

Joulukuussa maailman päättäjät kokoontuvat Pariisin ilmastokokoukseen. Laahanneiden ilmastoneuvottelujen tavoitteena on solmia maailmanlaajuisesti kattava ja sitova sopimus ilmastopäästöjen vähentämiseksi vuoden 2020 jälkeen.

Jos tämänvuotinen El Niño seuraa tyypillistä kaavaa, se on neuvottelujen aikana huipussaan. Laaksonen arvioi, että sillä voi olla ainakin psykologinen vaikutus neuvottelijoihin.

– Sitähän on rummutettu, että lämpenemiskehityksessä olisi ollut 15 vuoden mittainen tasaantuminen. Se ei itse asiassa pidä paikkaansa, mutta on varmasti vaikuttanut psykologisesti päättäjiin ympäri maailmaa. Jos silloin ilmastokokouksen aikaan on näkyvissä, että nyt tulee paljon lämpimämpi vuosi kuin koskaan, totta kai sillä saattaa olla merkitystä.