Venäjä tuhonnut tonneittain salakuljetettuja länsimaisia ruokia päivän aikana – "Näyttö barbariasta"

Ruoan tuhoamisella Venäjä haluaa näyttää länsimaille sitoutumisensa länsimaisille elintarvikkeille asettamiinsa pakotteisiin.

Puskutraktori tuhoaa juustoja 6. elokuuta Belgorodin alueella. Kuva: Rosselkhoznadzor Belgord / AFP

Venäjän on tuhonnut tänään torstaina tonnikaupalla länsimaista juustoa, hedelmiä ja vihanneksia. Kuorma-autojen lavalta kipattiin ainakin yhdeksän tonnia pyöreitä juustokiekkoja joutomaalle, missä ne jauhettiin tiejyrällä avulla tasaiseksi. Juustoja tuhottiin Belgorodin alueella lähellä Ukrainan rajaa.

Ruoan tuhoamisella Venäjä haluaa näyttää länsimaille sitoutumisensa länsituotteille asettamiinsa pakotteisiin. Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viime viikolla määräyksen, että Venäjälle tuodut pakotteiden alaiset elintarvikkeet, kuten maitotuotteet, liha ja kala, on tuhottava rajalla.

"Tämä on näyttö barbariasta"

Ruoan tuhoaminen on herättänyt voimakasta vastustusta Venäjällä. Monien mielestä olisi järkevämpää lahjoittaa takavarikoidut tuontituotteet köyhille. Yli 280 000 venäläistä on allekirjoittanut sitä kannattavan vetoomuksen Change.org-verkkosivustolla.

– Tämä ei ole tavallinen toimenpide. Tämä on näyttö barbariasta, haaste yhteiskunnalle, kieltäytyminen näkemästä eettistä puolta, kun se on kaikista tärkeintä, sanomalehti Vedomosti kirjoitti etusivullaan.

Länsimaisen ruoan tuontikielto ja ruplan kurssin lasku ovat saaneet kuluttajahinnat nousuun, ja yhä useampi venäläinen elää köyhyysrajan alapuolella.

Smolenskissa tuhottiin tomaatteja

Venäjän viranomaiset uskovat, että yritykset kiertävät elintarvikkeiden tuontikieltoa vaihtamalla länsimaisten tuotteiden etiketit toisiin ja väittämällä, että ne on tuotettu entisissä neuvostotasavalloissa. Torstaina Belgorodissa tuhotut juustot tuotiin Venäjälle Ukrainasta. Ne oli pakattu laatikoihin, jotka olivat merkitsemättömiä.

Smolenskissa lähellä Valko-Venäjän rajaa traktorit ja puskutraktorit murskasivat kaksi kuorma-autollista tomaatteja sekä kolme kuorma-autollista nektariineja ja persikoita. Yksi tomaatteja kuljettanut kuorma-auto kääntyi rajalta, ennen kuin sen sisältö takavarikoitiin ja tuhottiin.

Venäjä asetti monet länsimaiset elintarvikkeet tuontikieltoon vuosi sitten elokuussa, vastavetona Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin sille Krimin niemimaan valtaamisen ja Ukrainan kriisin vuoksi asettamiin pakotteisiin. Heinäkuussa Venäjä pidensi elintarvikkeille asettamiaan pakotteita vuodella, kun EU oli päättänyt pidentää pakotteitaan tammikuun loppuun saakka.