Tutkimus: Naisia alle kolmannes Hollywoodin hittielokuvien hahmoista

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin 700:aa menestyselokuvaa vuosilta 2007–2014. Naisohjaaja oli noissa elokuvissa harvinaisuus.

Ulkomaat
Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o ja Jared Leto.
Parhaiden mies- ja naispääosien sekä sivuosien voittajat Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o ja Jared Leto.Paul Buck / EPA

Hollywoodin menestyselokuvien roolihahmoista alle kolmannes on naisia, tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi. Tutkimuksen mukaan naisohjaajat ovat menestyselokuvissa tätäkin harvinaisempia.

Tutkimus on tehty Etelä-Kalifornian yliopistoon kuuluvassa yksikössä, ja siitä kertoo uutistoimisto AFP.

AFP:n mukaan tutkimuksessa tarkasteltiin 700:aa hittielokuvaa. Elokuvat on julkaistu vuosina 2007–2014. Tutkimuksessa oli määrä tarkastella sukupuolen ja etnisyyden diversiteettiä.

Tutkijat totesivat, että Hollywood-elokuvissa on edelleenkin vallalla valkoinen mies, AFP kirjoittaa. Uutistoimiston mukaan tutkijat vaativatkin, että valkokankaat heijastaisivat täsmällisemmin amerikkalaista nyky-yhteiskuntaa.

Runsaasta 30 000 sellaisesta henkilöhahmosta, joilla oli elokuvissa vuorosanoja, noin 30 prosenttia oli naisia, tutkimus osoittaa.

– Selvästikin normi Hollywoodissa on se, että tytöt ja naiset jätetään valkokankaan ulkopuolelle, tutkimuksessa todetaan.

Enemmistö hahmoista alle 40-vuotiaita

Viime vuoden aikana julkaistuissa elokuvissa naisia oli noin 28 prosenttia roolihahmoista. Noista hahmoista kolme neljästä vaikutti tutkimuksen mukaan olevan alle 40-vuotiaita.

Silloin, kun elokuvissa oli naishahmoja, nuo hahmot esitettiin mieshahmoja todennäköisemmin huoltajina tai "romanttiseen suhteeseen sitoutuneina", AFP lainaa tutkimusta.

Tutkimuksessa olleista 700 hittielokuvasta 28 elokuvaa oli naisohjaajan käsialaa, tutkimus toteaa. AFP kertoo, että noista ohjaajista kolme oli mustia ja yksi aasialainen.

Lähteet: AFP