Hyppää sisältöön

Kuusen suopursuruoste ei ole puulle vaarallinen

Suopursuruoste on värjännyt kuusikot oranssinkeltaisiksi monin paikoin Lapissa. Tauti ei ole kuitenkaan puulle vaarallinen, sanoo vanhempi tutkija Juha Kaitera Luonnonvarakeskuksesta Oulusta. Hänen mukaansa puu on yleensä seuraavana kesänä taas terve.

Suopursuruoste kellastaa kuusen. Kuva: Yle / Jorma Korhonen

Juha Kaitera arvioi, että ilmeisesti kalsea ja kostea kesä on villiinnyttänyt suopursuruosteen itiöt vauhtiin ainakin paikka paikoin.

–Tautia esiintyy enemmälti juuri tällaisina kosteina ja viileinä kesinä, hän sanoo.

– Epidemiat ovat satunnaisia, mutta laaja-alaisia ja huomiota herättäviä.

Suopursuruoste on helmi-itiöiden aiheuttama sienitauti, joka iskee nuoriin neulasiin. Neulasten värimuutos johtuu itiöpölystä. Kuusen suopursuruoste syntyy kuusessa, mutta siirtyy suopursuun, jossa se talvehtii. Suopursuruostetta voi olla myös männyssä.

Tyypillinen pohjoisen metsätauti

Tutkija kuvailee suopursuruostetta tyypilliseksi Pohjois-Suomen metsätaudiksi, koska pohjoisessa suopursua kasvaa kangasmetsissäkin. Metsälle on kuitenkin onneksi, että tauti ei tapa kuusen versoja tai silmuja.

– Merkittäviä kasvutappioita syntyy vasta, jos suopursuruoste vaivaa kuusikkoa peräkkäisinä kesinä. Yhtenä kesänä esiintyvän ankaran epidemian vaikutukset jäävät vähäisiksi, Kaitera sanoo.

Hänen mukaansa sieni leviää vähäisessä määrin myös nuoriin kuusen käpyihin, emikukkiin. Sen vaikutus siementen kehitykseen ja kuusen siemensatoon on kuitenkin vähäinen.

Kun itiötuotanto loppuu elokuussa, sairaat neulaset varisevat pois. Kävyissä helmi-itiöiden levintä jatkuu loppukesälle.

Kaitera pitää suopursuruostetta lähinnä esteettisenä näkynä. Ruoste ei tuhoa kuusikkoa, eikä harvoin esiintyessään aiheuta kasvutappioita. Suopursuruostetta voi laskeutua myös vesien pinnoille.

Ruostepölystä harvoin haittaa ihmisille

Havupuiden suopursuruosteesta on harvoin haittaa ihmiselle, sanoo vanhempi tutkija Juha Kaitera.

– Ei tietysti ole mahdotonta, että se aiheuttaisi joillekin allergisia oireita. Onhan siinä pöliseviä itiöitä.

Suopursuruosteeseen voi törmätä myös vedessä, kun sade ja tuuli ovat irrottaneet sitä puista. Vesistöissä ruostetta voi kellua laajoinakin lauttoina, ruskeina tai punertavina.

– Siihen sitten helposti tarttuu muutakin siitepölyä, että kyllä silmiä kannattaa varoa ja uinnin jälkeen virutella puhtaassa vedessä, Kaitera ohjeistaa.