1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuoret juhlivat nykyään maltilla ja puhuvat kannabiksesta

Nuoria auttavan Saapas-ryhmän ohjaajan Sanna Parkkisen mukaan ensimmäistä koulumaanantaita edeltävän viikonlopun juhlinta ulottuu Helsingin kaikkiin kaupunginosiin. Nuoret juhlivat kuitenkin maltillisemmin kuin kymmenen vuotta sitten.

Kotimaan uutiset
Nuori nainen polttaa kannabissätkää.
Nuoret puhuvat aiempaa myönteisemmin kannabiksesta.Andy Rain / EPA

Koulujen alkua edeltävä viikonloppu on totutusti usein muita viikonloppuja vilkkaampi. Nuorten juhlinta on kuitenkin vuosi vuodelta rauhoittunut pääkaupunkiseudulla. Alkoholia käytetään nuoria auttavan Saapas-ryhmän ohjaajan Sanna Parkkisen mukaan aiempaa hallitummin, ja ongelmia ilmenee harvoin. Tulevan viikonlopun juhlintavilkkauden määrittää Parkkisen mukaan sää.

Parkkisen mukaan nuoriso on nykyään levittäytynyt koko kaupungin alueelle, myös lähiöihin. Samaan aikaan keskustan alue rauhoittunut.

– Helsingin keskusta on nykyisin rauhallisempi kuin lähiöt, Parkkinen sanoo.

Ohjeistukset nuorten sijasta vanhemmille

Aiempaan verrattuna nuoret käyttävät alkoholia järkevämmin kuin ennen. Parkkisen mukaan tilanne on täysin erilainen kuin kymmenen vuotta sitten.

– Nuorisoa on yhtä paljon liikkeellä, mutta käyttäytyminen on rauhallisempaa, Parkkinen sanoo.

Myös poliisin harjoittama valvonta on nykyään tehokkaampaa, ja tämä on osaltaan vaikuttanut juhlinnan rauhoittuneeseen luonteeseen.

Jotkut vanhemmista yrittävät säädellä lastensa alkoholinkäyttöä ostamalla itse nuorilleen esimerkiksi muutaman pullon siideriä. Parkkisen ensisijaisesti vinkit kohdistuvatkin vanhemmille.

– Vanhempien olisi hyvä tietää, missä nuoret liikkuvat ja lisäksi olisi tärkeää, että vahemmat miettisivät kaksi kertaa ennen kuin ostavat alkoholia lapsilleen, Parkkinen muistuttaa.

Nuorten kanssa keskustellaan parisuhteista ja kannabiksesta

Sanna Parkkinen on nuorten pariin jalkautuvassa kenttätyössään kohdannut monenlaisia tilanteita. Nuorten kanssa joutuu useimmiten turvautumaan vain rauhalliseen keskusteluun. Parkkisen mukaan aina löytyy myös niitä, jotka ovat juoneet liikaa tai sitten elämässä on juuri menossa esimerkiksi jonkinlainen parisuhteen kriisi.

– Yleensä kaikesta selvitään kuitenkin puhumalla tai pienellä laastarilla, Parkkinen sanoo.

Parkkisen mukaan nuoria kuljetetaan vain harvoin kotiin tai sairaalaan selviämään. Parkkisen mukaan hyvää on myös se, että nuoret liikkuvat fiksusti ja porukoissa, eivätkä näin jää yksin yöaikaan.

Parkkisen mukaan ainoa asia, joka nostaa aiempaa enemmän päätään on nuorten kannabismyönteisyys. Nuoret puhuvat kannabiksesta Parkkisen mukaan koko ajan enemmän ja avoimemmin.

– Tietyissä piireissä kannabiksen käyttö on hyvin yleistä, ja siitä puhutaan avoimesti, vaikka itse käyttö tapahtuu edelleen piilossa, Parkkinen sanoo.

Lue seuraavaksi