1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kontissa kaikki hyvin – Ylen ihmissalakuljetustempaus kiinnostaa Vaasassa

Neljän vapaaehtoisen yö on sujunut rauhallisesti rahtikontissa Vaasan torilla. Vuorokauden tempauksesta on jäljellä vielä toinen puoli. Aurinko paistaa konttiin ja vesi pitää saada riittämään kellonympärykseksi.

ilmiöt
Yle X3M:n ja Kioskin yhteisprojektin kontissa on hätäuloskäynti - varmuuden vuoksi.
Yle X3M:n ja Kioskin yhteisprojektin kontissa on hätäuloskäynti - varmuuden vuoksi.Antti Haavisto / Yle

Vaasan torilla nököttävän kontin ympäristössä on hiljaista. Taiteiden yön jälkeen kaupunki nukkuu.

Hiljaista on aamukahdeksan jälkeen vielä myös kontissa, jonne neljä vapaaehtoista suljettiin torstai-iltana kokeilemaan olosuhteita, jotka ovat joillekin todellisuutta. Yle X3M:in ja Kioskin tempauksella halutaan herättää keskustelua ihmissalakuljetuksesta.

Vuorokauden kokeilusta on takana puolet. Yö. Nyt alkamassa on vuorokauden toinen rupeama aurinkoisella torilla, jonne on luvattu parinkymmenen asteen lämpötilaa.

– Kaikki neljä ovat vielä sisällä. He ovat siellä huilanneet ja vähän vaihdelleet paikkoja, kun ei siellä oikein mukavaa ole. Aika ahdasta, sanoo projektituottaja Catariina Salo.

Taiteiden yön aikana kontti kiinnosti yleisöä ja sai olla melko rauhassakin. Salo iloitsee siitä, että ohikulkijoiden keskuudessa heräsi toivottua keskustelua pakolaisuudesta.

– Lapset alkoivat jutella vanhempiensa kanssa pakolaisuudesta ja nämä saivat sitä selittää. Se oli hienoa.

Illalla ulos kontista

Illalla konttiin sulkeutuivat Rakel Liekki, Dan Granqvist ja Susani Mahadura. Karri "Paleface" Miettinen tuli konttiin yöllä. Konttia valvotaan kameroin ja vapaaehtoisten keskustelut voi kuulla myös suorasta nettilähetyksestä Yle Areenasta.

Yle X3M ja Yle Kioski järjestävät Taiteiden yössä konttitempauksen. Menolippu Eurooppaan -kontti kiinnosti yleisöä.
Yle X3M ja Yle Kioski järjestävät Taiteiden yössä konttitempauksen. Menolippu Eurooppaan -kontti kiinnosti yleisöä.Sami Pöntinen/Yle

– Kahden aikaan he juttelivat aika paljon, kun Paleface tuli. Myös vessassakäyntiasiat ovat herättäneet keskustelua, mutta kaikki ovat olleet vielä reippain mielin. On heitetty läppää näistä asioista, mutta saa nähdä mitä nyt päivällä, kun heräilevät, Catariina Salo miettii.

Päivästä on tulossa aurinkoinen. Vaikka kontissa on ilmastointi, saattaa sielläkin tulla lämmin.

– Vapaaehtoisilla on vettä mukana puolitoista litraa kullakin. Enempää vettä ei saa, Salo sanoo.

Kontissa on hätäovi, jota vapaaehtoiset voivat käyttää, jos kontissa oleminen käy ylivoimaiseksi. Terveystiimi on paikalla kokoajan.

– He tulevat pois kello 20.30 tänään perjantai-iltana ja silloin keskustelemme heidän kanssaan kokemuksesta ja siitä, mitä he aikovat sillä tehdä. Miten käyttävät kokemusta yhteiskuntakeskusteluun.

Lue seuraavaksi