Talvivaaran pääluottamusmies: "Yllättävä käänne, että valtio lähti mukaan näinkin voimakkaasti"

Talvivaaran konkurssipesän siirtyminen valtionyhtiö Terrafame Mining Oy:n omistukseen on tuonut työntekijöille hymyn huulille. Pääluottamusmies pitää valtion ratkaisua viisaana, mutta yllättävänä.

Talvivaara
Jukka Vetola Talvivaaran kaivoksella.
Jarmo Nuotio / Yle

Talvivaaran omistus siirtyy valtionyhtiö Terrafame Mining Oy:lle. Työntekijöiden pääluottamusmies Jukka Vetola kertoo, että uutinen on otettu kaivoksella vastaan ilolla.

– Työntekijöille tämä oli erityisen hyvä uutinen. Tämä rauhoittaa tilannetta täällä paikan päällä, ja tuo jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä toimintaan. Iloisesti otettiin vastaan tämä uutinen.

– Lähinnä täällä on hymyilyttänyt, Vetola sanoo.

Louhinnan kaivoksella pitäisi alkaa syyskuussa. Lisäksi Talvivaara palkkaa 120 uutta työntekijää.

– Kyllä pitäisi alkaa, ja varmasti alkaakin. Uskon että suunniteltu aikataulu pitää, pääluottamusmies sanoo.

– Työntekijöitä on palkattu, ja hakuprosessi ja valinnat ovat käynnissä. Tämä tulee helpottamaan sillä saralla tätä työtä, että on selvät jatkonäkymät. Spekulointi loppuu.

"Viisas ratkaisu"

Työ- ja elinkeinoministeriö neuvotteli aiemmin Britannialaisyritys Audley Capital Advisors LLP:n kanssa erillisestä kumppanuudesta. Neuvottelut lopetettiin kuitenkin tuloksettomina. Valtio päätyi itse jatkamaan Talvivaarantoimintaa.

Toki tämä oli tervetullut muutos, ja saamme taas normaalin yrityskulttuurin.

Jukka Vetola

– Tämä on ihan terve ratkaisu. Metallien hinnat ovat olleet niin alamaissa, että kaupallisen rahoituksen järjestäminen juuri tällä hetkellä hankalaa. Mutta uskon, että tästä saadaan kaupallisesti kannatava ja myös myyntikelpoinen, Jukka Vetola arvioi.

– Viisas ratkaisu.

Eräänlainen ratkaisu löytyy Vetolalta itseltäänkin.

– Kaikkien pitää tehdä kovasti töitä ja saada homma kannattamaan – siten, että täällä ollaan kymmeniä vuosia.

"Saamme taas normaalin yrityskulttuurin"

Terrafame Mining Oy on valtionyhtiö, mutta kaivoksen pääluottamusmies Jukka Vetolan mukaan sillä ei päivittäiseen tekemiseen ole vaikutusta.

– Ei se ihan välittömästi vaikuta. Toki tämä oli tervetullut muutos, ja saamme taas normaalin yrityskulttuurin. Konkurssipesän toiminta on toki ollut hienoa ja olemme olleet tyytyväisiä siihen.

– Tulevaisuus näyttää valoisammalta, mutta porukka on pysynyt myllerryksessä mukana. Uskoa on riittänyt ja nyt se vaan tästä voimistuu, Vetola kertoo.

Valtio on pääomittanut Terrafamea yhteensä 209 miljoonalla eurolla.

– Yllättävä käänne, että valtio lähti mukaan näinkin voimakkaasti, Vetola summaa.