Rehn: Jos oikeudelta tulee kielteinen päätös purkuputkesta, Talvivaara vesittyy

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan neuvottelut uusien sijoittajien kanssa jatkuvat edelleen.

Kotimaa
Elinkeinoministeri Olli Rehn
Elinkeinoministeri Olli Rehn.Markku Ulander / Lehtikuva

Louhinta Talvivaarassa käynnistetään uudelleen mahdollisimman pian syksyn aikana. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) korostaa, että kaivoksen ympäristöongelmat on saatava ratkaistua ennen talven tuloa. Paljon on kuitenkin kiinni siitä, millaisen päätöksen Vaasan hallinto-oikeus tekee Talvivaaraan kaavaillusta jätevesien purkuputkesta.

– Purkuputken rakentaminen Talvivaarasta Nuasjärveen on oleellista. Asia on vielä Vaasan hallinto-oikeudessa, mutta jos sieltä tulee kielteinen päätös, niin hanke vesittyy, Rehn sanoo.

Suomen valtion omistama Terrafame Mining jatkaa kaivostoimintaa Talvivaarassa ainakin ensi alkuun yksin.

– Ratkaisu tässä tilanteessa on se, että valtio joutuu käynnistämään omin voimin kaivoksen toiminnan. Olemme tehneet valtavan määrän työtä Talvivaaran tulevaisuuden ja ympäristöongelmien ratkaisemiseksi, Rehn kertoo.

Uusia sijoittajia houkutellaan yhä

Talvivaaran liiketaloudellista riskiä pyritään jakamaan muiden sijoittajien kanssa ja neuvottelut ovat edelleen käynnissä. Aikaisemmin kaavailtu omistajaehdokas, brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital, ei ole enää mukana kuvioissa.

– Audleyn ehdot eivät olleet mielestämme tyydyttäviä. Siksi järjestämme tarvittavan osaamisen omin voimin ja yritämme löytää muita sijoittajia. Neuvottelut jatkuvat useampien tahojen kanssa, mutta niistä ei voi kertoa vielä julkisuuteen, Rehn selventää.

Ympäristöongelmien ratkaiseminen ei riipu kannattavuudesta

Valtion tavoitteena on muokata Talvivaarasta kannattava kahden vuoden kuluessa. Jos tavoite ei täyty, Talvivaaran toiminta ajetaan alas. Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan kaivoksella on kuitenkin tehtävä muutoksia, jotka eivät ole riippuvaisia siitä, alkaako Talvivaara tuottaa voittoa omistajilleen.

– Hyvin monet toiminnot palvelevat samoja tarkoitusperiä. Vesien ylikuorman purkaminen ja ympäristöongelmien ratkominen on välttämätöntä myös siinä tapauksessa, että joudutaan hallittuun alasajoon. Tässä on hyvin paljon samanlaisia toimia, jotka tehtäisiin kummassakin tapauksessa, Rehn alleviivaa.