1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitä tehdä metsälöydöille? Älä varasta, maanomistajan saa selville ilmaiseksi

Mitä pitää tehdä, jos löytää metsästä romulta vaikuttavaa tavaraa? Osa on jätettä, jonka jättäjä haluaa välttää jätemaksut. Osa voi olla maanomistajan tarkoituksella säilyttämää tavaraa. Metsänomistajan voi selvittää yhdellä puhelinsoitolla ilmaiseksi.

luonto
Maassa lojuu ikkunoiden vieressä kaapinovia ja isoja pahveja
Ikkunoiden lisäksi metsään on kannettu kaapinovia ja julisteiden taustapahveja.Iiris Lundgren

Hämeenlinnan Hauholla marjastanut Iiris Lundgren löysi metsästä nipun vanhoja ikkunoita. Osa ikkunoista oli ehjiä, mutta osa oli mennyt rikki, ja lasia oli levinnyt ympäristöön. Hän tyrmistyi ihmisten välinpitämättömyydestä niin paljon, että otti löydöstään kuvat ja laittoi ne Facebookiin.

Kuvat keräsivät paljon huomiota, ja useat kommentoijat ihmettelivät, miksi vielä käyttökelpoiset ikkunat oli metsään heitetty. Monet tarjoutuivat hakemaan ruudut itselleen.

Metsässä lojuvan tavaran ottaminen itselleen ei kuitenkaan ole välttämättä niin yksinkertaista kuin voisi olettaa.

– Lähtökohta on se, että metsästä löytyvä esine on löytötavara, ja siitä pitää tehdä ilmoitus poliisille, sanoo lakimies ja maankäyttöasiantuntija Simo Takalammi MTK:sta.

Jos metsään jätetty tavara ei ole rahallisesti arvokasta, ei ilmoitusta löytötavarasta tarvitse tehdä. Mutta niillä voi silti olla omistaja.

Esimerkiksi erilaiset vanhat työkoneet kiinnostavat, ja niitä löytyykin paljon metsistä. Vanhaa auraa puutarhaansa koristeeksi haluavan pitää ensin varmistaa, onko maanomistaja laittanut tavarat säilöön omistamalleen maalleen.

Metsänomistajan tietojen saaminen on ilmaista

Omistajan selvittäminen hoituu parhaimmillaan yhdellä puhelinsoitolla Maanmittauslaitokselle. Hakua helpottaa, kun tiedossa on kiinteistötunnus.

– Kiinteistötunnus yksilöi omistajan, helpoiten se löytyy karttapaikka.fi (siirryt toiseen palveluun):stä. Myös pelkällä osoitteella on mahdollista löytää omistaja, mutta se vie muutaman minuutin pidempään, sanoo Maanmittauslaitoksen tietopalvelun johtaja Antti Saarikoski.

Jos osoitettakaan ei tiedä, voi kävellä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupisteeseen, jossa oikea kohta etsitään kartasta.

Yksittäisen maanomistajan tietojen haku on ilmaista, jos kysyjä kaipaa pelkkiä yhteystietoja. Viralliset todistukset ovat asia erikseen.

– Esimerkiksi sukututkijat voivat haluta kymmenien maanomistajien tietoja, ja niiden tietojen saaminen edellyttää luonnollisesti enemmän myös työtä, josta sitten veloitamme asiakasta, sanoo Saarikoski.

Hämeenlinnan Hauholla Iiris Lundgren sai tietää metsänomistajien yhteystiedot, ja on ollut heihin yhteydessä.

– He ovat olleet löydöstäni järkyttyneitä, ja olemmekin yhdessä suunnitelleet talkoiden pitämistä paikan siivoamiseksi. Tällainen ihmisten järjetön käytös ja suoranainen tyhmyys on järkyttävää, sanoo Lundgren.

Lue seuraavaksi