Tutkija: Uhriutumisella pyritään kääntämään poliittista keskustelua

Tohtorikoulutettava Matti Välimäen mielestä on yllättävää, miten innokkaasti poliitikot ja kansanedustajat ovat ottaneet kantaa viime viikkojen monikulttuurisuuskeskusteluun.

politiikka
Perussuomalaisten auto.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen tohtorikoulutettava Matti Välimäki on seurannut perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen kirjoituksesta noussutta poliittista keskustelua.

– Viime viikkojen keskustelussa on yllättänyt se, miten innokkaasti myös poliitikot ja kansanedustajat ovat ottaneet kantaa tähän kysymykseen. Vaikka suurten puolueiden puheenjohtajilta ei ole nähty tiukkoja lausuntoja vielä. Jos katsotaan, miten poliitikot ovat toimineet aiemmin maahanmuuttokeskustelussa, niin heidän julkiset ulostulonsa ovat olleet monina vuosikymmeninä varovaisia, sanoo Välimäki.

Usein se on niin, että syytetään niitä, jotka syyttävät meitä. Eli käännetään huomio itse asiasta siihen, että me olemmekin uhreja ja me olemme joutuneet ajojahdin kohteeksi.

Matti Välimäki, tohtorikoulutettava, Turun yliopisto

Välimäki on tutkinut muutoksia, joita eduskuntapuolueiden ulkomaalaispoliittisissa linjauksissa on tapahtunut 1970-luvulta 2010-luvulle.

– Nyt johtavat poliitikot ovat osallistuneet keskusteluun. He ovat pääasiassa tuominneet sen (Immosen kirjoituksen) läpi puoluekentän. Toisaalta perussuomalaiset eivät ole ottaneet niin tiukasti kantaa tähän asiaan, vaan sanoneet, että he käsittelevät asian puolueen sisällä vasta syyskuun alussa pidettävässä eduskuntaryhmän kokouksessa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen kirjoittamasta Facebook-päivityksestä noussut kohu nosti pintaan monikulttuurisuuskeskustelun. Kaksi päivää Immosen kirjoituksen julkaisemisen jälkeen Helsingissä järjestettiin mielenosoitus monikulttuurisuuden puolesta. Meillä on unelma -mielenosoitukseen osallistui Helsingissä 15 000 ihmistä.

Huomion kääntäminen muualle on poliittinen strategia

Monikulttuurisuuden puolesta järjestettävät mielenosoitukset levisivät Helsingin esimerkistä myös muualle Suomeen. Turussa kauppatorilla järjestetään Meillä on unelma -mielenosoitus lauantaina, samana päivänä, kun perussuomalaiset pitävät Turun Logomossa puoluekokoustaan. Perussuomalaiset päättivät perua oman, puoluekokouksen yhteydessä järjestettävän toritapahtumansa. Nyt on noussut keskustelu siitä, että perussuomalaiset haluavat kääntää huomion siihen, että he ovat uhreja.

– Ensiksi pitää todeta, että totta kai puolueella on oikeus vetää takaisin tilaisuutensa. Siinä on myös poliittinen viesti taustalla. Se on nähty muuallakin maailmalla ja Euroopassa, että populistipuolueita syytetään rasistisiksi ja silloin usein niin sanottuna viestintästrategiana on kääntää se kohu johonkin toiseen asiaan, kertoo tohtorikoulutettava Matti Välimäki.

Tietysti populistipuolue voisi vaikuttaa kohuun itse myös sillä tavalla, että se ottaa nopeasti kantaa asiaan ja sanoo selkeästi mielipiteensä, jolloin kohulta usein katkeavat siivet.

Matti Välimäki, tohtorikoulutettava, Turun yliopisto

– Usein se on niin, että syytetään niitä, jotka syyttävät meitä. Käännetään huomio itse asiasta sanomalla, että me olemmekin uhreja ja me olemme joutuneet ajojahdin kohteeksi. Yksi tavoite on, että yritetään vaikuttaa julkiseen keskusteluun. Eli laittaa syytösten tekijät miettimään niitä syytöksiä uudestaan ja ovatko ne perusteltuja.

– Tietysti populistipuolue voisi vaikuttaa kohuun itse myös sillä tavalla, että se ottaa nopeasti kantaa asiaan ja sanoo selkeästi mielipiteensä, jolloin kohulta usein katkeavat siivet, jatkaa Välimäki.

– Perussuomalaisissa on otettu sellainen hitaampi taktiikka, että asia (Immos-kohu) käsitellään puolueen sisällä vasta kuukauden tai puolentoista päästä. Kohu voi laantua ja on ehkä helpompi käsitellä asia puolueen sisällä ilman ulkopuolista vaikutusta päätöksiin, sanoo Välimäki.

Immosen kirjoituksista syntynyt kohu voi olla myös herkullinen tilanne oppositiopuolueille.

– Erityisesti oppositiopuolueille tämä saattaa olla hyödyllinen tilanne, kun keskitytään perussuomalaisissa oleviin erilaisiin ja tiukempiin näkemyksiin maahanmuuttopolitiikasta. Ja pyritään antamaan kuva, että puolue ei ole yhtenäinen. Voi myös ajatella, että muiden puolueiden tavoitteena voi olla asettaa rajoja maahanmuuttokeskustelulle. Puolueet ottavat nyt kantaa siihen, mitä on sopivaa sanoa.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa luodaan pohja eduskuntaryhmän kokoukselle

Matti Välimäki pitää viikonlopun perussuomalaisten puoluekokousta erittäin mielenkiintoisena.

– Puoluekokouksessa käsitellään totta kai perussuomalaisten linjaa yleisesti ja sitä, mitä puolue haluaa ajaa hallituksessa. Lisäksi siellä käydään läpi tämä Immos-kohu. Puoluekokouksessa luodaan pohjaa sille eduskuntaryhmän kokoukselle, mikä tulee olemaan syyskuun alussa.