1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. datakeskus

Kotkan-Haminan seutu hamuaa edelleen bittitehtaita

Kehittämisyhtiö Cursor on käynyt useita neuvotteluita palvelinkeskusten sijoittamisesta Kymenlaaksoon. Markkinointia on tehostettu ja nyt panostetaan viiteen kohteeseen, jotta seudulle saataisiin muutamiakin datakeskuksia lähivuosina.

datakeskus
Facebookin tietokonepalvelinkeskus Luulajassa, Ruotsissa.
Facebookin palvelinkeskus Luulajassa, Ruotsissa. Susanne Lindholm / EPA

Datakeskuspaikkoja kartoittavasta ja markkinoivasta kehittämisyhtiö Cursorista kerrotaan, että neuvoitteluita datakeskuksien sijoittamisesta Kotkan-Haminan seudulle on käyty useiden sijoittajien kanssa, mutta mitään sopimusta ei ole vielä tehty.

– Isoja investoreita on liikkeellä, kun digitalisaatio luo tarvetta "bittitehtaille", kertoo Cursorin myyntijohtaja Harri Eela.

Cursorille taustamateriaalia mahdollisista keskuksista tuottavan Kotkan energian toimitusjohtaja Vesa Pirtilä kuvaa vierailijoita salamyhkäisesti.

– Kiinnostuneita on kyllä käynyt. Mutta sanotaan näin, että heillä on vain etunimi, he eivät tule mistään eivätkä paljon muuta kerro.

Kotkan Energia odottaa keskusta Kotkaan. Sähköä syöviä keskuksia havitellaan etenkin viileän ilmaston maihin, joissa energian saanti on luotettavaa. Datakeskuksissa tallennetaan ja käsitellään suuria datamääriä. Keskukset kuluttavat valtavasti sähköä.

Muutamia keskuksia lähivuosina

Cursor on päättänyt panostaa viiteen pääkohteeseensa, jotka ovat erikoisvalmistelussa. Tietoliikennekeskuksille tarjotaan tontteja Kotkan Mussalosta, Korkeakoskelta ja Laajakoskelta sekä Haminan Mäkelänkankaalta ja Pyhtään Ahvenkoskelta. Kaikilla kohteilla on erilainen profiili, on erikokoisia alueita sekä eri etäisyyksillä keskustoista ja teollisuusalueista.

Seudulle pyritään saamaan muutamiakin suuria suuria datakeskuksia lähitulevaisuudessa.

– Vaikka päätöksissä tuntuu aina kestävän kauan, sijoittajat haluavat, että investointia pitäisi päästä toteuttamaan nopeasti, Eela kertoo.

Googlesta ja sijainnista hyötyä suurien kalastelussa

Cursorin neuvottelut ovat kariutuneet ainakin saksalaisen Hetzner Onlinen kanssa, joka Eelan mukaan päätyi pääkaupunkiseutuun, jossa sen asiakkuudetkin ovat. Soneran datakeskus rakentuu Helsinkiin.

Eelan mukaan Kymenlaaksossa ei pystytä kilpailemaan asiakkuuksien läheisyydellä, mutta alueen sijainti puolustaa paikkaansa isoille keskuksille. Cursorin tähtäimessä onkin suuret globaalit toimijat, jotka hakevat turvallista paikkaa ja nopeaa toteuttamista.

– Yritämme hyötyä Google sijoittumisesta Haminaan ja haluamme tarjota osaamistamme heille. Lisäksi Google toimii käyntikorttina seudullemme.

Eela odottaa neuvotteluiden jatkuvan syksyllä.

Lue seuraavaksi