1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Republikaanit valitsevat miesjoukosta: kiinteistökeisari, kirurgi vai uusi Bush?

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelee yhteensä 17 ehdokasta. Kymmenen kärjessä keikkuu entisiä kuvernöörejä, lääkäreitä, arvokonservatiiveja ja politiikan verenperintönä saaneita miehiä. Yle Uutiset esittelee ehdokkaat mittareiden osoittamassa suosituimmuusjärjestyksessä.

DONALD TRUMP

Newyorkilainen kiinteistömoguli Donald Trump, 69, nauttii tällä hetkellä enemmän republikaanien kannatusta kuin kaksi hänen lähintä kilpailijaansa yhteensä. Viimeisimmän CBS Newsin mielipidemittauksen mukaan Trumpia kannattaa 24, Jeb Bushia 13 ja Scott Walkeria 10 prosenttia republikaaneista.

Donald Trump Kuva: Tannen Maury / EPA

Trump on myös rikkaampi kuin muut kandidaatit yhteen laskettuna. Arviot hänen varallisuudestaan liikkuvat 4–10 miljardin dollarin välillä. Rahalla on merkitystä, sillä Trump rahoittaa vaalikampanjansa itse. Hänen ei siten tarvitse hakea hyväksyntää sanomisilleen ulkopuolisilta rahoittajilta.

Kiinteistökeisari aloitti kampanjansa räväkästi. Hän leimasi valtaosan laittomista meksikolaissiirtolaisista raiskaajiksi ja murhaajiksi. Lausuntojen takia yhtiöt, kuten Macy, NBC ja Univision katkaisivat liikesuhteensa Trumpiin. Hänhän nousi suuren yleisön tietoisuuteen juuri Suomessa Diili-nimellä tunnetusta NBC:n tosi-tv-sarjasta "The Apprentice", josta syntyi kuolematon lausahdus ”Sinut on erotettu”. Myöhemmin Trumpilta sai huutia republikaanisenaattori John McCain, jonka sotasankaruuden mies kyseenalaisti.

Haastatteluissa Trump on esiintynyt tyylinsä mukaisesti itsevarmasti, mutta tuntuu keksivän vastaukset asiakysymyksiin lonkalta. Trumpin kampanjan uskotaan kaikesta menestyksestä huolimatta seisovan savijaloilla, sillä hän ei nauti naisten, sitoutumattomien, tai aina vain tärkeämpien latinoäänestäjien luottamusta. Trump on ollut naimisissa kolme kertaa ja hänellä on liitoista viisi lasta.

JEB BUSH

Jeb Bush Kuva: Cj Gunther / EPA

Floridan ex-kuvernööri ja liikemies Jeb Bush, 62, on ex-presidentti George W. Bushin nuorempi veli ja ex-presidentti George H.W. Bushin poika. Ennakkosuosikkina pidetyn Bushin kolmannen kampanja on lähtenyt käyntiin kangerrellen. Viimeksi vuonna 2007 politiikassa mukana ollut Jeb on selvästi ruosteessa. Mieheltä lipsahti aikomus ryhtyä presidenttiehdokkaaksi jo ennen asian virallista julkistamista. Hän vastasi, että olisi aloittanut Irakin sodan jopa nykytietojen valossa. Myöhemmin hän perui lausuntonsa.

Viimeksi närkästystä herätti Bushin avoin pohdinta siitä, tarvitaanko naisten terveydenhuoltoon todellakin vuosittain puolta miljardia dollaria. Silti Bushia pidetään ainakin republikaanilaisittain keskilinjan kulkijana. Hän ajaa eläkeiän nostamista portaittain 65:stä 70 vuoteen, yksityistäisi valtion vanhuuseläke medicaren ja haluaa kumota presidentti Barack Obaman läpiviemän terveydenhoitouudistuksen Obamacaren. Dokumentoimattomille siirtolaisille hän soisi tien laillisiksi USA:n asukkaiksi.

Jeb Bushin presidentinvaalikampanja ei ole onnistunut herättämään mainittavaa kiinnostusta. Usein Jeb takeltelee ja näyttää epävarmalta. Bush tunnustaakin ihailevansa presidentti Obamaan karismaa. Bush on naimisissa meksikolaissyntyisen Columban kanssa ja hän puhuu sujuvaa espanjaa. Perheessä on kolme aikuista lasta. Monet uskovat yhä Jeb Bushin nousevan lopulta republikaanien presidenttiehdokkaaksi perhesuhteillaan ja rahapiirien pönkittämänä, kunhan alkuinnostus valovoimaiseen Trumpiin on haihtunut.

SCOTT WALKER

Wisconsinin kuvernööri Scott Walker, 47, nousi suuren yleisön tietoisuuteen rajattuaan osavaltionsa julkisen sektorin työntekijöiden oikeutta neuvotella palkoistaan kollektiivisesti. Päätöstä seurasi mielenosoituksia ja vuoden 2012 erikoisäänestys, jossa Walker koetettiin suistaa vuotta aikaisemmin alkaneesta kuveröörin virasta. Hanke epäonnistui ja Walker sai pitää virkansa.

Scott Walker Kuva: Mike Theiler / EPA

Walker on pitkän linjan poliitikko, joka aloitti Wisconsinin politiikassa jo 25 vuotta sitten. Hän kannattaa verohelpotuksia pienyrityksille, vastustaa Obamacarea ja kieltäytyi vastaanottamasta sairaanhoitoon tarkoitettuja valtion varoja.

Hän vastustaa aborttia ja allekirjoitti lain, joka pakottaa sitä hakevia naisia katsomaan sikiöstään otettuja ultraäänikuvia ennen kuin abortti voidaan tehdä.

Sosiaalisena konservatiivina Walker vastustaa myös kautta USA:n voimassa olevia homoavioliittoja ja allekirjoitti salaisen aseenkannon mahdollistavan lain. Walker on naimisissa ja hänellä on kaksi poikaa.

MIKE HUCKABEE

Mike Huckabee Kuva: Shawn Thew / EPA

Arkansasin ex-kuvernööri Mike Huckabee, 59, on sosiaalikonservatiivien luottomies, joka vastustaa aborttia (paitsi naisen hengen ollessa vaarassa), homoliittoja, Obamacarea ja ylipäätään kaikkea Obamaan liittyvää.

Huckabee on kynäillyt myös kirjoja ja on valan vannonut baptistikirkon pappi. Hän kisaa presidenttiydestä nyt toista kertaa. Vuonna 2008 hän sijoittui kolmanneksi. Ehdokkuus toi miehelle mainetta, rahaa ja oman ohjelman oikeistolaisten suosimalta Fox News -kaapelikanavalta.

Huckabee vastustaa aseenkantorajoituksia, ulkopolitiikan puolella Iranin ydinasesopimusta ja korostaa USA:n ystävyyttä Israelin kanssa. Republikaanien ehdokkaaksi asti hänellä tuskin on mahdollisuuksia. Huckabee on naimisissa ja hänellä on kolme aikuista lasta.

BEN CARSON

Konservatiivinen republikaani Ben Carson. Kuva: Cj Gunther / EPA

Eläkkeelle jäänyt afroamerikkalainen aivokirurgi Ben Carson, 63, muistetaan onnistuneesta leikkauksesta, jossa hän erotti päästään kiinni olleet siamilaiset kaksoset. Detroitista köyhistä oloista lähtenyt Carson on myös helluntalainen pappi ja konservatiivinen poliittinen kommentaattori. Hän on istunut myös suuryhtiöiden johtokunnissa. Politiikaltaan hän edustaa republikaanipuolueen äärioikeistolaista teekutsusiipeä. Luonnollisesti hän vastustaa aborttia, homoliittoja ja Obamacarea.

Carson painottaa valtion budjettivajeen supistamista ja palauttaisi rukoilun julkisiin kouluihin. Hänen mukaansa kaikkien vaihtoehtojen tulisi olla pöydällä Venäjän presidenttin Vladimir Putinin kanssa toimittaessa. Hän pitää Putinia vaarallisena kiusanhenkenä. Carson pitäisi Gitmon vankileirin Kuubassa avoinna. Carsonilla tuskin on mahdollisuuksia edetä presidenttikisassa avainkannattajakuntansa ulkopuolelle. Ben Carson on naimisissa ja hänellä on kolme poikaa.

TED CRUZ

Ted Cruz Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

44-vuotias senaattori Texasista muistetaan parhaiten siitä, että hän onnistui tilapäisesti sulkemaan liittovaltion syksyllä 2013 tavoitteenaan kumota Obamacare-laki. Tuolloin Cruz puhui yhtämittaisesti 21 tuntia senaatin lattialla. Kanadassa amerikkalaisille vanhemmille syntynyt Cruz on juristi, entinen presidentti George W. Bushin neuvonantaja ja edustaa puolueensa konservatiivista teekutsuliikettä.

Luonnollisesti Cruz vastustaa aborttia ja homoliittoja, kannattaa aseenkanto-oikeutta, eikä pidä ilmastonmuutosta ihmisten aiheuttamana. Cruz lopettaisi Yhdysvaltojen verovirasto IRS:n ja siirtyisi tasaverotukseen.

Cruz tunnetaan intohimoisesta esiintymistyylistään. Hän on niitä harvoja republikaaneja, jotka eivät ole suostuneet arvostelemaan Donald Trumpia – kenties toiveenaan päästä Trumpin varapresidenttiehdokkaaksi. Cruz on naimisissa ja hänellä on kaksi tytärtä.

MARCO RUBIO

Pari vuotta sitten floridalaista senaattoria pidettiin republikaanien nousevana kykynä. Työväenluokkaisten kuubalaissiirtolaisten poika on ollut mukana osavaltionsa Floridan politiikassa koko nuoren ikänsä. Senaattiin hänet valittiin vuonna 2010. Rubio oli mukana laatimassa kokonaisvaltaista siirtolaislain uudistusta kaksi vuotta sitten. Kongressiin jumittunut laki olisi avannut tien kansalaisuuteen dokumentoimattomille siirtolaisille. Rubio on sittemmin kääntänyt kelkkansa, eikä enää kannata kyseisten siirtolaisten laillistamista, vaan rajojen vahvistamista.

Marco Rubio Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Suurelle yleisölle Rubio tuli tutuksi kaksi vuotta sitten republikaanien televisioidusta vastauksesta presidentti Obaman Kansakunnan tila -puheeseen. Puhe muistetaan siitä, että kesken kaiken Rubio nappasi kömpelösti pöydältä vesipullon ja kulautti siitä huikan kurkkuunsa. Myöhäisillan koomikoille se oli juhlahetki ja videopätkää toistettiin televisiossa loputtomasti.

Poliittisilta mielipiteiltään Rubio on ikäisekseen yllättävän konservatiivinen. Lähinnä hänen asemansa muistuttavat Jeb Bushin ja Scott Walkerin vastaavia. Rubio muun muassa vastustaa Kuuban ja USA:n diplomaattisuhteiden uudelleen avaamista. Hänellä on vaikeuksia erottua suuresta kandidaattinen määrästä, varsinkin kun hän ei siirtolaisvastaisten mielipiteidensä takia pysty täydellä teholla kosiskelemaan latinoäänestäjiäkään. Rubio on naimisissa ja hänellä on neljä lasta.

RAND PAUL

Rand Paul Kuva: Drew Angerer / EPA

Republikaanien toinen lääkäriehdokas, senaattori Rand Paul, 52, Kentuckysta sai ammattinsa isältään Ron Paulilta, joka myöskin on lääkäri, republikaanipoliitikko ja ex-presidenttiehdokas. Paul tuki isänsä vaalikampanjoita ja hänen tapaansa liputtaa libertaaristen aatteiden puolesta. Muista republikanikandidaateista Paul erottuukin sillä, että hän vastustaa tietovuotaja Edward Snowdenin paljastamaa valtion suorittamaa kansalaisten vakoilua ja tietojenkeruuta.

Paul kannattaa tasaverotusta ja luopuisi lahja-, omaisuus- ja perintöverosta. Paul on myös teekutsuliikkeen jäsen, abortin ja homoliittojen vastustaja, mutta jättäisi sosiaaliset kysymykset asiat osavaltioiden ratkaistaviksi. Republikaaneille harvinaisesti hän on arvostellut pakollisia minimivankeusrangaistuksia, joiden takia etenkin vähemmistöihin kuuluvia viruu joukoittain vankiloissa.

Mies herätti taannoin huomiota sanomalla, että vanhemmilla tulisi olla oikeus olla rokottamatta lapsiaan. Randin esiintymiset antavat välillä hieman naurettavan vaikutelman, ja joskus häntä on vaikeaa ottaa todesta. Paul on naimisissa ja hänellä on kolme poikaa.

CHRIS CHRISTIE

Kovaksikeitettynä syyttäjänä maineensa luonut Christie, 52, on New Jerseyn istuva kuvernööri. Tässä virassa Christien epäiltiin sulkeneen New Yorkiin vievän George Washington -sillan kaistoja liikenteeltä poliittista kilpailijaansa rokottaakseen. Seurauksena olivat kuukausia kestävät liikenneruuhkat. Todisteita Christietä vastaan ei kuitenkaan löydetty, eikä syytteitä nostettu.

Chris Christie Kuva: Justin Lane / EPA

Christie edustaa republikaanien maltillista siipeä. Hänelle tärkeitä asioita ovat alhainen verotus ja valtion budjettivajeen leikkaaminen. Christie muun muassa vastusti osavaltionsa minimipalkan korotusta. Hirmumyrsky Sandyn riehuessa itärannikolla syksyllä 2012 Christie teki näyttävästi yhteistyöstä demokraattisen presidentti Obaman kanssa.

Muhkeasta olemuksestaan tunnettu Christie läpikävi vatsalaukun supistusleikkauksen kaksi vuotta sitten. Hän onkin laihtunut huomattavasti lihavimmista ajoistaan. Christie on ehkä hieman etäinen hahmo republikaanien presidenttiehdokkaasta päättäville maaseutuosavaltioiden asukkaille. Newjerseyläinen röyhkeyttä hipova suorasukaisuus ei välttämättä myy kovin hyvin Iowan maissipelloilla. Christie on katolilainen, naimisissa ja hänellä on neljä lasta.

JOHN KASICH

Vasta äskettäin presidentikisaan mukaan lähtenyt Ohion istuva kuvernööri Kasich, 63, on tuntematon mies osavaltionsa ulkopuolella. Kasich on pitkän linjan poliitikko ja kansanedustaja, joka on työskennellyt myös investointipankkiirina. Kasich edustaa republikaanipuolueen keskilinjaa.

Kuvernöörinä olleessaan hän on yhtäältä vähentänyt rahoitusta opetukselle, mutta toisaalta ottanut vastaan liittovaltion rahoituksen sairaanhoidolle ja pitää Obamacaren kumoamisaikeita hedelmättöminä. Silti Kasichkin pakotaa naiset katsomaan ultraäänikuvaa ennen aborttia.

John Kasich Kuva: Shawn Thew / EPA

Tv-esiintymisissään Kasich vaikuttaa kiihkottomalta, hieman värittömältä ja vakaalta poliitikolta. Hänen suurin ongelmansa onkin se, etteivät amerikkalaiset tunne häntä lainkaan. John Kasich on toista kertaa naimisissa ja hänellä on kaksi tytärtä.

Tomi Hinkkanen, Los Angeles