1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Riku Nieminen ensi-iltaelokuvastaan: ”Perhana, mitä tästä tulee”

Perjantaina ensi-iltansa saava Ollaan vapaita pyrkii raikastamaan kotimaista musiikkielokuvaa. Näyttelijä Riku Niemiselle elokuva oli hyppy tuntemattomaan musiikkitaustasta huolimatta.

Näyttelijä Riku Nieminen.
Tähtihetkessä puhuttiin musiikkielokuvan tekemisen haastavuudesta.

Suomessa tehdään harvoin musiikkielokuvaa, varsinkaan sellaista, jossa soivat uudet, elokuvaa varta vasten tehdyt biisit vanhojen hittien sijaan. Ollaan vapaita -elokuvassa biisinikkareita löytyy Kerkko Koskisesta Sanniin.

Muusikkonakin puuhaava näyttelijä Riku Nieminen lähti elokuvaan innolla ja ennakkoluulottomasti. Ollaan vapaita kuulosti kunnianhimoiselta ja älyvapaaltakin, sanoo Nieminen Ylen aamu-tv:n Tähtihetkessä.

– En ollut aikaisemmin tehnyt tätä genreä, eivätkä muutkaan tiimistä. Yleensä näytellessä on joku taju siitä, missä täytyy onnistua ja mikä riittää. Tuossa uuden äärellä ei ikinä tiennyt, että riittikö vai pitääkö tehdä uudelleen vielä. Minulla oli usein aika pohtiva fiilis. Yleensä pyrin pitämään hyvää fiilistä yllä, mutta nyt olin että perhana, mitä tästä tulee.

Ollaan vapaitavie kolmen kolmekymppisen juhlimisen ja taiteilun täyttämään kimppakämppään, jonne  ilmestyy yhden kämppikseen adoptioon antama, nyt jo teini-ikäinen poika. Nieminen näyttelee elokuvassa kämppiseurueen rasavillliä, muusikkoa. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Maria Ylipää ja Johannes Brotherus.

Riku Niemisen roolihahmo lukee kirjaa kauimpaisena Ollaan Vapaita -elokuvassa. Muut näyttelijät vasemmalta oikealle: Maria Ylipää, Pihla Maalismaa ja Johannes Brotherus. Kuva: Annika Miettinen / Pohjola-filmi

Käpy selän alla -hengessä

Musiikkielokuva oli pitkään ohjaaja Oskari Sipolan haave. Elokuu-nuorisoelokuvalla muutama vuosi sitten debytoinut Sipola haluaa vain haastavia töitä.

Ohjaaja ei perusta viimeisimmistä kotimaisista musiikkielokuvista.Ollaan vapaita -elokuvan hengenheimolaiset löytyvät vuosikymmenten takaa.

– 50-60-luvuilla musiikkielokuvat olivat erilaisia ja genreanarkistisia. Yksi suosikkini kotimaisista elokuvista on Käpy selän alla. Siinä Kristiina Halkola puhkeaa laulamaan Kaj Chydeniusta ihan tuosta vaan. En ymmärrä miksi sen tyyppistä ei ole voitu tehdä 2000-luvullakin.

Ollaan vapaita tarjoaa intiimiä draamakomediaa, jossa musiikkiosuudet ovat samoilla linjoilla. Laulut ovat kuin pikkuklubilla esitettyjä. Missään vaiheessa ei pyritä suureelliseen areenamenoon.

– Käsikirjoitus oli niin lähellä näitä hahmoja ja niin ihmiskeskeinen, että siihen eivät sopineet valtavat helikopterikuvat tai biisien valtavat orkesterisovitukset. Sen piti tuntua siltä, että musiikki kumpuaa hahmojen sisältä ja sopii heidän maailmaansa.

Niemisen tulevat elokuvat myös musiikkimaailmoissa

Riku Nieminen sanoo, että hän pääsee käyttämään koko ajan enemmän muusikon, laulajan ja tanssijan taitojaan hyödyksi näytellessä.

– Rytmin ja nyanssien tajun kautta on käsitys, että miten toimitetaan punchline oikeassa paikassa. Pystyn mitoittamaan oman näyttelijäntyön rytmin toisen näyttelijäntyöhön, jos toinen vetää hitaasti niin itse voi tuoda ristiriitaa tekemällä vähän sähäkämmin. Homma toimii muiden näyttelijöiden kanssa samalla tavalla kuin bändikavereiden kanssa.

Musiikkia on mukana myös Niemisen tulevissa elokuvissa. Parhaillaan kuvataan Love Records -levy-yhtiöstä kertovaa elokuvaa ja loppuvuodesta on tulossa ensi-iltaan karaokekisoihin matkaava Nuotin vierestä. Näyttelijä on kiinnitetty myös Juice Leskisen rooliin.