1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Moni vanha vuokralainen on vaikeuksissa Helsingin naapurikunnissa

Vuosikymmeniä sitten laaditussa sopimuksessa vuokra on saattanut olla hyvinkin matala, sanoo Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Moni joutuu muuttamaan asunnosta, jonka vuokrasopimus on saatettu tehdä vuosikymmeniä sitten. Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Vuosia kohonneet vuokrat koettelevat eritoten Espoossa ja Vantaalla asuvien keski-ikäisten ja vanhusten maksukykyä. Moni joutuu muuttamaan asunnosta, jonka vuokrasopimus on saatettu tehdä vuosikymmeniä sitten. Näin sanoo Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Metsolan mukaan ilmiö on ollut näkyvissä muutamia vuosia. Vanhojen vuokrasopimusten alun perin hyvinkin matalaa vuokraa on korotettu vuosittain kohti summaa, jota vuokranantajat vaativat, kun nyt uutta, nykyhintatason mukaista vuokrasopimusta laativat Helsingin liepeillä sijaitsevista asunnoista.

Asukas on vaikeuksissa, kun korotettu vuokra syö käytettävissä olevista tuloista paljon isomman osan kuin alun perin oli tarkoitus.

Vuokrat jatkavat edelleen nousuaan

Tilastokeskuksen huhti–kesäkuisten taulukoiden mukaan vuokrat ovat vuodessa nousseet 3,2 prosenttia. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien vuosinousu oli huhti–kesäkuussa koko maassa keskimäärin 2,8 prosenttia, ARA-asuntojen 3,6 prosenttia. Nopeinta nousu oli alkuvuonna Lahdessa: 4,6 prosenttia.

Kevätkesän keskivuokra neliötä kohti oli koko maassa 13,15 euroa. Pääkaupunkiseudulla yhdestä neliöstä vapaarahoitteisessa vuokra-asunnossa sai maksaa melkein 17 euroa, muualla Suomessa 11,31 euroa.

Pienillä, alle 20 000 asukkaan paikkakunnilla vuokra per neliö putoaa noin yhdeksään euroon.

Vuokralaiset ry: Yksinasujia uhkaa köyhyysloukku

Myös Vuokralaiset ry on huolissaan vuokralla asuvista eläkeläisistä. Järjestön mukaan vuokrien taso on jo niin korkea, että asumistukikaan ei riitä kompensoimaan korkeita asumiskustannuksia.

Yhä useampi joutuu hakemaan lisäksi toimeentulotukea. Kun sekään ei riitä, apua haetaan leipäjonoista, kertoo järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski.

Hallitusohjelmassa pyritään sekä eläkeläisten asumistuen että yleisen asumistuen leikkauksiin. Vuokralaiset ry:n mukaan tämä pudottaa nykyiset 193 000 eläkkeensaajien asumistuen saajaa yleiselle asumistuelle, ja näistä pienituloisista eläkeläisistä noin joka neljäs menettää kuukaudessa 100–200 euroa.

Etenkin yksinasujia uhkaa köyhyysloukku, sanoo järjestö ja ihmettelee, onko hallitus miettinyt asian loppuun asti.