Pohjois-Korea siirtyy omalle aikavyöhykkeelleen pois "ilkeiden imperialistien" ajasta

Muutoksen tarkoituksena on siirtyä pois "ilkeiden japanilaisten imperialistien" käyttöön ottamalta aikavyöhykkeeltä.

Ulkomaat
Kaksi ulkomaista turistia ottaa kuvia höyrylaivaristeilyllä Pohjois-Koreassa. Maan lippu liehuu tuulessa.
Kaksi ulkomaista turistia ottaa kuvia höyrylaivaristeilyllä Pohjois-Koreassa.Wu Hong / EPA

Pohjois-Korea ilmoitti perjantaina, että se ottaa käyttöön oman aikavyöhykkeensä. Nyt Pohjois-Korea on samalla aikavyöhykkeellä Etelä-Korean ja Japanin kanssa. Niiden aika on kuusi tuntia Suomen aikaa edellä.

Kelloja siirretään elokuun 15. päivä puolella tunnilla. Uusi aika on viisi ja puoli tuntia Suomen aikaa edellä.

Maan parlamentti, jolla ei ole todellista valtaa, hyväksyi muutoksen keskiviikkona. Muutoksen päivämäärä valittiin päiväksi, jolloin vietetään Koreoiden japanilaismiehityksen päättymisen 70-vuotisjuhlaa. Japani miehitti Korean niemimaata vuosina 1910-1945.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA sanoikin, että muutoksen syynä on siirtyminen pois aikavyöhykkeeltä, jonka "ilkeät japanilaiset imperialistit" ottivat käyttöön.

Japanin miehityksen alkaessa Korean aika oli viisi ja puoli tuntia edellä Suomen aikaa, mutta niemimaa siirtyi Japanin aikavyöhykkeelle vuonna 1912.

Etelä-Korea muutti samoin aikaansa vuonna 1954 Korean sodan päätyttyä, mutta se siirtyi takaisin Japanin aikaan vuonna 1961. Tuolloin yksi syy oli se, että maan hallinto piti parempana, että Japanilla ja Etelä-Korealla, jotka molemmat ovat Yhdysvaltain liittolaisia, on käytössään sama aika.

Etelä-Korean mukaan sen pohjoisen naapurin muutos voi aiheuttaa aluksi hankaluuksia Koreoiden yhdessä hallinnoimalle Kaesongin teollisuuslaitokselle. Koreoiden yhdistymisministeriön edustaja sanoi, että pidemmän ajan kuluessa sillä voi olla vaikutuksia maiden käytäntöjen yhtenäistämiselle ja osapuolten välisten ristiriitojen ratkaisemiselle.

Kartta
Yle

"Kerrankin Pohjois-Korea on tehnyt jotain oikein"

Asiantuntijoiden mukaan muutoksen taustalla on myös Pohjois-Korean pidempiaikainen pyrkimys näyttäytyä "aitona Koreana" verrattuna ulkomaisen vaikutuksen saastuttamaan Etelä-Koreaan.

– Pohjois-Korea on aina pyrkinyt näyttäytymään kärkkäämpänä pyyhkimään pois japanilaismiehityksen jäljet verrattuna Etelä-Koreaan. Muutos sopii hyvin Pohjois-Korean pyrkimykseen näyttäytyä ainoana oikeana ja laillisena hallintona Korean niemimaalla, kun taas Etelä-Korean "nukkehallitus" tarrautuu korruptoituneisiin imperialistisiin tapoihin, sanoi Pohjois-Korean tutkimuksen yliopiston tutkija Yang Moo-Jin.

Esimerkiksi Etelä-Koreaan sijoitettuja yhdysvaltalaisjoukkoja vastustavat maan asukkaat ovatkin pitäneet Pohjois-Korean päätöstä hyvänä.

– Kerrankin Pohjois-Korea on tehnyt jotain oikein. Toivottavasti mekin voimme tehdä saman ja ottaa oman aikamme jälleen käyttöön, eräs nettikommentoija sanoi.

Maat ovat vaihtaneet aikavyöhykettä ennenkin

Maailman maat voivat itse päättää, millä aikavyöhykkeellä ne sijaitsevat.

Vuonna 2011 Tyynellämerellä sijaitseva saarivaltio Samoa päätti siirtyä kansainvälisen päivämäärärajan toiselle puolelle helpottaakseen kommunikointia tärkeimpien naapureidensa Australian ja Uuden-Seelannin kanssa.

Vuonna 2007 Venezuela otti Pohjois-Korean tavoin käyttöön oman aikavyöhykkeensä, kun sen johtaja Hugo Chavez halusi "tarjota kansalaisilleen reilumman mahdollisuuden auringonpaisteeseen".

Nykyäänkin Venezuela on ainoa maa maailmassa, joka on neljä ja puoli tuntia GMT-aikaa jäljessä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset