Hyppää sisältöön

Tutkimus: Voimakkaasti maustettu ruoka saattaa pidentää ikää

Tutkimuksen mukaan tuoretta chiliä käyttävillä oli muita pienempi riski kuolla syöpään, sepelvaltimotautiin tai diabetekseen. Tutkijat kehottavat kuitenkin varovaisuuteen tulosten tulkinnassa.

Rauno Leinosen ja Jouko Kananojan chili-huoneessa alkaa olla valmista tavaraa. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Voimakkaasti maustetun ruoan runsas syöminen näyttäisi tuoreen tutkimuksen mukaan vähentävän selvästi kuolemanriskiä.

Kansainvälinen tutkimusryhmä selvitti lähes puolen miljoonan kiinalaisen terveydentilaa sekä ruokailutottumuksia.  30–79-vuotiaiden kiinalaisten seuranta jatkui keskimäärin runsaan seitsemän vuoden ajan. Tuona aikana noin 20 000 heistä kuoli. 

Tutkimuksessa havaittiin, että voimakkaasti maustettua ruokaa yhtenä tai kahtena päivänä viikossa nauttivien kuolleisuus oli kymmenen prosenttia pienempi kuin niiden, jotka söivät maustettua ruokaa harvemmin kuin kerran viikossa. Kuolleisuus oli peräti 14 prosenttia pienempi niiden joukossa, jotka söivät mausteista ruokaa vähintään kolmena päivänä viikossa.

Mausteisen ruoan ja kuolemanriskin yhteys havaittiin niin miehillä kuin naisilla. Se ilmeni vielä selvemmin niiden joukossa, jotka eivät juoneet alkoholia.

Runsas mausteiden käyttö näytti myös vähentävän riskiä kuolla syöpään, sepelvaltimotautiin ja hengityselimistön tauteihin. Tämä yhteys taas oli selvempi naisilla kuin miehillä.

Yleisimmin väkevän maun ruoille antoivat joko tuoreet tai kuivatut chilit. Tuoretta chiliä käyttävillä oli muita yleisemmin pienentynyt riski kuolla syöpään, sepelvaltimotautiin tai diabetekseen.

Tutkijoiden mukaan tuoreen chilin hyvät ominaisuudet johtuvat sen sisältämästä kapsaisiinista, C-vitamiinista ja muista ravintoaineista. Tutkijat varoittavat kuitenkin yhdistämästä näitä aineita suoraan kuolleisuuden alenemiseen.

Cambridgen yliopiston tutkijan Nita Forouhin mukaan vielä on liian aikaista sanoa,  että chilien syöminen parantaisi terveyttä. Hänen mukaansa vaaditaan lisätutkimuksia sen selvittämiseksi, johtuvatko tulokset juuri voimakkaasti maustetun ruoan syömisestä vai jostain muista ruokavalioon tai elämäntapaan liittyvistä tekijöistä. Yksi mahdollisuus on, että yleiskunnoltaan muita heikommat ihmiset välttelevät chilin syömistä.

Tutkimuksesta uutisoi muun muassa ScienceDaily-sivusto. (siirryt toiseen palveluun)