Sotainvalidien sairaskodista halutaan kuntoutusyksikkö

Sotainvalidien sairaskodille mietitään uutta toimintamallia Jyväskylässä. Taustalla on nykyisen asiakaskunnan ikääntyminen, sotasukupolvi ei enää muutaman vuoden kuluttua ole käyttämässä sairaskodin palveluja.

kuntoutuslaitokset

Kypärämäessä sijaitsevassa sairaskodissa on puitteet vaativalle kuntoutukselle. Sairaskodissa on tällä hetkellä 26 vakituista asukasta ja kuntoutusjaksoilla kodissa käy vuosittain noin 200 henkilöä.

Johtajaylilääkäri Jouni Kaleva sanoo, että noin viiden vuoden kuluttua sotasukupolvi ei enää tarvitse sairaskodin palveluita.

– Muutaman vuoden ajan laitostarvetta vielä on, muttei kovin montaa vuotta enää. Sinänsä meidän sairaskoti on hyvin korkeatasoinen kuntoutusyksikkö ja se halutaan säilyttää sellaisena muihin tarpeisiin, Kaleva sanoo.

Sairaskoti otettu huomioon uuden sairaalan suunnittelussa

Johtajaylilääkäri näkeekin, että sairaskoti voisi tulevaisuudessa olla maakunnallinen, vaativastakin kuntoutuksesta vastaava yksikkö. Kalevan mukaan uutta sairaalaa Jyväskylään on suunniteltu ajatuksella, että sairaskoti pysyy edelleen kuntoutuskäytössä.

– Suunnittelussakin on jo otettu huomioon, että sairaskotiyksikkö on jo olemassa. Toisin sanoen, koska uusi sairaanhoitopiiri tulee ostamaan meitä suuremmalla volyymilla palveluita, on uusi sairaala suunniteltu sen verran pienemmäksi.

Sairaskotisäätiön toimintamallista laaditaan syksyn aikana suunnitelma. Työryhmässä on mukana edustajia sairaanhoitopiiristä, Jyväskylän kaupungista ja sairaskotisäätiöstä.

Jouni Kalevaa haastatteli toimittaja Pauliina Tolvanen.