1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiiltomatoja löytyy jo Kajaanin korkeudelta – naaraan loistava peräpää on kutsu koiraalle

Aikuisten kiiltomatojen liikkeelläolo näkyy maastossa loistona. Naaraat loistavat öisin houkuttelemassa koiraita. Kiiltomadot ovat levinneet jo Kajaanin korkeudelle, vaikka naaras onkin lentokyvytön ja munii lähimaastoon.

luonto
Kiiltomato hohtaa kellertävää valoa sammalikossa.
Ari Vihanta / Yle

Kiiltomatonaaraan peräpäässä bioluminesenssin ansiosta loistava valo on hyvin tehokas. Koirailla taas on valtavan suuret silmät, jotka ovat sopeutuneet valon havaitsemiseen. Naaraat vieläpä kiipeävät usein avoimella paikalla kiven päälle, jotta valo näkyy paremmin, kuvailee Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmakoordinaattori Jaakko Mattila.

Myös toukka voi välkähdellä, mutta sen valo ei ole yhtä voimakas.

Kiiltomadon voi tavata metsätien varrella tai vaikka merenrannassa, kuten Lohtajalla. Mattila on nähnyt kiiltomadon karulla, kallioisella saarella. Laji on siis levinnyt yllättäviinkin paikkoihin siihen nähden, ettei lentokyvyttömän naaraan etenemisen ole nopeaa.

– Ilmeisesti niitä ajautuu esimerkiksi tulvan mukana, arvioi Mattila.

Eteläisessä Suomessa laji on tavallinen, vaikka kiiltomatoja ei usein näekään. Varsinkin hyönteisharrastajat löytävät niitä Mattilan mukaan kuitenkin etsiessään lähes metsästä kuin metsästä. Levinneisyyskartan mukaan Kajaanin Siikolatvan pohjoispuolelta ei kiiltomadosta havaintoja enää löydy.

Ilmastonmuutos laajentaa monien hyönteisten leviämiseen pohjoiseen päin, joten todennäköisesti niin käy kiiltomadollekin, mutta hitaasti, arvioi Mattila.

Pariskunta eri paria

Naaras ja uros ovat varsin "eriparisia", Naaras on toukkamainen ja koiras puolestaan kehittynyt: se muistuttaa kovakuoriaista ja on kooltaan noin puolet naaraan mitasta.

Kiiltomadot syövät pitkälti etanoita ja kotiloita toukkavaiheessa. Erään tiedon mukaan aikuiset eivät söisi juuri mitään, mutta siitä Mattila ei ole vakuuttunut.

– Naaraatkin ovat aika pitkäikäisiä. Kyllä niiden jotain täytyy syödä, jotta ne pystyvät tuottamaan valoa, pohtii Mattila.

Lue seuraavaksi