1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kontioniemi, Kontiolahti

Toinen koko maailmassa - Voimakoneella pääsee sadan vuoden taa

Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa asuu erikoinen hengenpelastaja. 1900-luvun alun voimakone Marshall turvasi Kontioniemen sairaalan leikkausosaston toimintaa sotavuosina. Kuin ihmeen kaupalla tuhansien tonnien painoinen laite on säilynyt täysin ehjänä ja toimintakuntoisena.

Kuva: siru Päivinen / Yle

Musta, iso, lähes elävä rautainen olento asustaa Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa uudelleen käyntiin heräteltynä. 1900-luvun alun voimakone Marshall nukkui Ruususen unta punatiilisen rakennuksen suojissa vuosikymmenet, edes kyläläiset eivät tienneet minkä ohi päivittäin asioilleen ajelivat.

Alunperin rautainen voimakone matkasi Britanniasta Suomeen ja Kontiolahdelle maanviljelijä Janne Räsäsen tiluksille vuonna 1929. Tarkoituksena oli tasata koskivoiman sähköntuotantoa alhaisen veden virtaaman ja viljanpuintisesonkien kulutushuippujen aikana. Hankinta oli melkoinen edelläkävijän tempaus, ja oli osoittautua lähes kohtalokkaan kalliiksi Räsäsille.

Voimakone siirrettiin 1930-luvulla Räsästen mailta Pyytivaaralta Kontioniemen keuhkoparantolan läheisyyteen turvaamaan sairaalan toimintoja sähkökatkosten aikana.

– Sairaala toimi välillä sotasairaalanakin. Noina vuosina sähkökatkoja on taatusti ollut, myös sairaalan leikkaussalissa. Niinpä voi melkoisella varmuudella sanoa, että tämä Marshall on pelastanut useammankin sotamiehen hengen toimiessaan sairaalan varavoimalaitoksena, Veikko Hiltunen kertoo rautajätin työvuosista.

Kollega Skotlannissa

– On aivan käsittämätöntä, että tämä kone on säilynyt ehjänä meidän päiviimme. Sen matkaan on osunut tuuria! Täällä omassa punatiilipiilossaan se on saanut nukkua Ruususen unta ilman että kukaan on sitä rikkonut, ja jopa sen suojana olevasta rakennuksesta on pidetty huolta, Pertti Hiltunen päivittelee yhä ihmeissään.

Olen ajanut Lieksan välillä aikalailla paljon tämän koneen takia, mutta metriäkään en kadu. Kyllä tämä Marshall on kaiken vaivannäön arvoinen!

Pertti Hiltunen

Vuosikymmenten matkalla koneen arvon käsittäviä miehiä on osunut sen tielle. Muuan sairalaan kiinteistövastaavista jopa uusitti Marshallin suojana olevan tiilirakennuksen katon vastoin esimiehensä ohjeistusta.

– Kun me löysimme saamamme vinkin perusteella tämän voimanpesän, oli tiilirakennuksen ikkunat rikottu, mutta mitään ei oltu turmeltu täältä sisäpuolelta. Kone löytyi täysin ehjänä, ja jopa sen omat työkalut ovat tuossa seinällä täysin ehjinä ja ojennuksessaan, Pertti Hiltunen kertoo.

Kontioniemessä olevalla Marshallilla on vain yksi tiedossa oleva kollega, samanlainen on löytynyt Skotlannista.

– Olemme koettaneet jäljittää tämän koneen taustoja ja kaivella netistäkin, olisiko näitä muitakin vielä olemassa. Ainakaan toistaiseksi ei ole löytynyt kuin yksi ainoa vastaava laite, se on Skotlantilaisessa oluttehtaassa, Pertti Hiltunen kertoo.

Noin sata hevosvoimaa

Marshall on vaikuttava laitos. Koneessa on pyörivää massaa viitisentuhatta kiloa, sen pituus on noin kolme metriä, korkeutta on hieman yli kaksi metriä. Vauhtipyörän halkaisija on kaksi meriä ja sen kehävanteella on massaa yli 3000 kiloa.

– Siinä on useampi hevonen tarvittu vetopuuhiin, kun tätä rautakonetta on maatilalta siirretty tänne sairaalan kupeeseen, Veikko Hiltunen tuumii.

Hiltunen käynnistää Marshallin paineilmalla konkarin ottein; Veikko Hiltunen teki työuransa voimalaitoksessa.

Pertti Hiltunen häärii koneen toisella puolella ja lisäilee voiteluöljyä tarpeen mukaan.

– Ei tällä vanhuksella enää raski kuormaa ajaa, lähinnä tällaista huviajoa ja kahvinkeitteilyä tällä harrastetaan, Pertti Hiltunen kertoo koneen hitaasti käynnistyessä.

Äänet ovat vaikuttavia. Vanha Marshall-dieselmoottori jyskyttää kiihtyvään tahtiin, tuntuu kuin se toimisi myös aikakoneena. 1900-luvun alussa eivät liikkuneet bitit, vaan rehti rauta.

– Tarkkaa ikää emme ole saaneet varmistettua tälle koneelle. Merkinnöistä päätellen on mahdollista, että tämä on peräti vuonna 1900 syntynyt prototyyppi, kertoo Veikko Hiltunen.

Vieraanvarainen museokone

Nykyisin Marshall voimakone on Kontiolahden kunnan omistuksessa, samoin sen suojana oleva tiilirakennus.

– Hatun nosto kunnalle, tässä on hienosti tallessa iso lohkare historiaa kenen tahansa ihailtavana. Me pidämme avoimia ovia museolla useamman kerran kesään, ja konetta käynnistetään sen verran, että se keittää kahvit vierailleen, Pertti Hiltunen naurahtaa.

Sunnuntaina 16.8. ovet ovat jälleen auki, ja voimakoneen jyskytystä 1900-luvun alkuvuosilta voi käydä kuuntelemassa klo 10 - 14 välillä.

Tiilirakennuksen ikkunat ovat jämerää tekoa ja museorakennus on iltaisin valaistu. Marshallia saa käydä kohteliaasti moikkaamassa ikkunoiden takaa.