Talvivaaran pesänhoitaja: Kannattavaa kaivostoimintaa on saavutettavissa kovalla työllä – jollakin aikavälillä

Talvivaaran konkurssipesänhoitaja epäilee neuvottelujen Audley Capital Advisorsin kanssa päättyneen muun muassa siksi, että toimintaa on saatettu pitää liian riskialttiina.

Talvivaara
Talvivaaran pääportti.
Miia Roivainen / Yle

Valtionyhtiö Terrafame ostaa Talvivaara Sotkamon kaivostoiminnan. Konkurssipesänhoitaja Jari Salminen on ratkaisun syntymisestä hyvillään.

– Tietysti olen tyytyväinen siihen, että nyt on saatu sovittua kuka jatkossa harjoittaa kaivostoimintaa, ja kaivoksen toiminnassa päästään seuraavaan vaiheeseen.

– Valtio ottaa nyt Talvivaaran kaivosliiketoiminnan hoitaakseen ja jatkaa liiketoimintaa niistä lähtökohdista, mistä sitten jatkaa, Salminen toteaa.

Salminen arvelee, että kaupat Audley Capital Advisors LLP:n kanssa kaatuivat muun muassa riskialttiuteen.

– Kuvittelisin, että kyse oli siitä että sijoittajat eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, mikä niiden asema tässä uudessa jatkavassa yhtiössä voisi olla. Mihin sijoittajat ovat päätöksensä perustaneet, sitä en tarkkaan tiedä. Saattaa olla kyse siitä, että toiminnan tasoa pidettiin viime keväänä vielä liian riskialttiina sijoituspäätösten tekemiseen. Se saattoi olla yksi syy minkä takia heidän kanssa ei päästy sopimukseen.

Kovalla työllä kannattavaa toimintaa

Minkälaisen yhtiön valtio sitten saa?

– Mielestäni ihan mielenkiintoisen liiketoiminnan, siellä on monissa asioissa päästy positiivisessa mielessä eteenpäin. Ympäristöturvallisuuskysymykset ovat paremmassa jamassa kuin silloin, kun konkurssi alkoi. Suunnitelmat ja pitkälti myös investoinnit on saatu siihen jamaan, että louhinnan aloittaminen on mahdollista, konkurssipesänhoitaja Jari Salminen sanoo.

Kuvittelisin, että kyse oli siitä että sijoittajat eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, mikä niiden asema tässä uudessa jatkavassa yhtiössä voisi olla.

Jari Salminen

Hän uskoo kovalla työllä syntyvään tulokseen.

– Kyllä mielestäni jatkajayrityksellä pitäisi olla kaikki edellytykset saavuttaa jollakin aikavälillä kannattavaa kaivostoimintaa. Kovaa työtä se vaatii jatkajalta, ei tämä millään lailla valmis asia ole. Lähtökohta on kuitenkin parempi kuin silloin, kun konkurssi alkoi viime vuoden marraskuussa.

Salminen jatkaa vielä kaivoksesta vastaavan julkisselvittäjän tehtävässä kaupan täytäntöönpanoon eli ensi viikon perjantaihin asti.

– Ensi viikko menee vielä konkurssipesänhoitajana, sen jälkeen vastuu toiminnan harjoittamisesta siirtyy jatkajayhtiölle, Salminen summaa.