1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Meillä on tällainen ikävä juttu kuin ikärasismi" – mikä on, kun kokenut työntekijä ei kelpaa?

Vantaalaisella Tapio Ahtiaisella on kaikki, mitä työntekijältä vaaditaan: koulutusta, intoa ja vuosikymmenien mittainen monipuolinen työkokemus. Yksi kuitenkin puuttuu ja se on nuori ikä.

Kotimaan uutiset
tapio Ahtiainen

Tapio Ahtiaisen ansioluettelo on pitkä ja komea.

Nuorena miehenä hän ajoi rekkaa vuosikymmenen verran. Kuskin hommista hän siirtyi hallinnoimaan muiden kuljetusta, kunnes aloitti 19 vuoden mittaiseksi venyneen palveluksen Espoon kaupungilla. Ahtiainen toimi muun muassa kaupungin varikon työnjohtajana, varastopäällikkönä ja logistiikan esimiehenä. Hän perehtyi myös tietotekniikkaan ja kehitti kaupungin palveluksessa materiaalitoimen tietojärjestelmäpalvelun, joka on kuulemma edelleen käytössä.

Insinöörin paperit Ahtiainen hankki jo 80-luvulla, mutta opinjanoisena suoritti tuotantotalouden ja logistiikan erikoistumisopinnot vielä 2000-luvulla.

Eikä lista tähän lopu.

Tämän päivän Suomessa mikään määrä osaamista ja kokemusta ei kuitenkaan suojaa työttömyydeltä. Siihen Ahtiainen ei kuitenkaan osannut varautua, että työttömyys pitkittyisi. Hän on ollut työttömänä nyt yhdeksän kuukautta.

– Oli se järkytys. Aluksi oli täysi luottamus siihen että tällä kokemuksella, osaamisella ja tietotaidolla varmasti on helppo saada seuraava työpaikka.

Työttömyyden vaikutukset elämään näkyvät monella tapaa, kuten Ahtiaisen 760-mallisen Volvon mittarissa.

Työkykyä ja intoa löytyy. Mutta kun mitään ei löydy, niin kyllä se leuoille lyö.

Tapio Ahtiainen.

– Töissä ollessa kilometrejä kertyi ainakin 30 000 vuodessa. Tänä vuonna näyttää siltä että jäädään alle kymmeneen tuhanteen, Ahtiainen hymähtää.

Työttömien ikä kasvaa

Lukemaa on Ahtiaisenkin "matkamittarissa" – viidenkympin ikäpyykki on jo takanapäin. Sekä mies että miehen 30-vuotias auto ovat kuitenkin edelleen täydessä iskussa. Ahtiainen jatkaisi mielellään esimerkiksi logistiikan hallinnointitehtävissä, joista hänellä on runsaasti kokemusta.

– Työkykyä ja intoa löytyy. Mutta kun mitään ei löydy niin kyllä se leuoille lyö.

Ahtiainen ei ole tuntemuksineen yksin. Tilastokeskuksen mukaan 45–54-vuotiaita työttömiä oli Suomessa oli kesäkuussa 51 000, mikä on yli kymmenen tuhatta enemmän kuin vuonna 2010. 55–64-vuotiaiden työttömien määrä on vastaavana aikana noussut 26 000:sta 38 000:aan.

Ahtiainen arvelee, että näiden työttömien joukossa on paljon esimerkiksi niitä, jotka ovat koko työuransa olleet esimerkiksi teollisuustöissä yhdellä työnantajalla ja jääneet massairtisanomisten myötä ensimmäistä kertaa työttömiksi.

Ahtiaiselta ei kuitenkaan monipuolista työkokemusta puutu. Sen vuoksi hän ei ole voinut välttyä ajatukselta, että työllistymisen esteenä on nimenomaan hänen ikänsä.

– Kyllä se valitettavasti on ääneen todettava, että semmoinen ikärasismi-niminen haittailmiö Suomen työmarkkinoilta tällä hetkellä löytyy, Ahtiainen toteaa.

Työllistymiskokeilu "kannatettava ajatus"

Ahtiainen ei ole jäänyt tuleen makaamaan. Kymmenien työhakemusten lähettämisen lisäksi hän on ottanut osaa Uudenmaan Ely-Keskuksen alueella meneillään olevaan työllistämiskokeiluun, jossa julkista työnvälitystä ulkoistetaan yksityisille. Vuoden vaihteesta käynnissä ollut kokeilu on tuottanut varovaisen positiivisia tuloksia.

Yksityisen työnvälitysfirman asiakkaana Ahtiainen on keskustellut työnvälitysneuvojan kanssa kasvotusten ja puhelimitse ja saanut neuvoja ansioluettelon ja työhakemusten laatimiseen sekä työhaastatteluja varten.

Toistaiseksi Ahtiainen ei ole työllistämiskokeilun ansiosta työtä löytänyt, mutta hän pitää kokemusta joka tapauksessa hyödyllisenä.

– Olen saanut hyviä vinkkejä, neuvoja ja evästystä ja tämä on poikinut myös hyödyllisiä kontakteja. Ilman tätä taustabriiffausta taapertaisin varmaan edelleen aika vanhanaikaisissa ajattelumalleissa.

Ahtiainen kannattaa ajatusta siitä, että julkiset TE-toimistot tekisivät alueellista kokeilua laajemminkin yhteistyötä yksityisten työnvälitysfirmojen kanssa.

– Valtiohallinnon ja TE-keskusten resurssit eivät millään voi riittää tällaisessa tilanteessa, mikä Suomessa vallitsee. Tällaisen verkostomaisen yhteistyötavan kokeileminen ja testaaminen on mitä lämpimästi kannatettavin ajatus. Ainakin ollaan oikeilla jäljillä, kun yritetään jotain muutakin tehdä, Ahtiainen tuumaa.

Lue seuraavaksi