1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talon perustukset

Lehtikankaan monitoimitalon rakentaja vakuuttaa huolehtivansa sisäilman laadusta

Kajaanin seudun merkittävin rakennushanke etenee suunnitelmien mukaan. Lehtikankaan monitoimitalon rakennustyömaalla päästään hiljalleen maanrakennustöistä perustusten valmistukseen.

Talon perustukset
Lehtikankaan monitoimitalon rakennustyömaa.
Arto Loukasmäki / Yle

Kajaanin suurrakennushankkeen Lehtikankaan monitoimitalon työt etenevät suunnitellusti.

Tällä hetkellä käynnissä ovat maanrakennus- ja perustustyöt sekä alueen kaukolämpö- ja sähköverkkoon liittyvät muutostyöt. Väestönsuojan perustusten valu on aloitettu ja alakoulun perustustyöt juuri käynnistetty.

– Tämä on iso ponnistus urakoitsijalta, ja hyvin on homma lähtenyt käyntiin. Kesäkuussa aloitettiin, ja nyt mennään suunnitelmien sekä aikataulun mukaisesti. Maansiirtotyöt ovat rakennusalueella puolessavälissä. Nyt on päästy montusta ylös, ja ensimmäiset perustustyöt ovat käynnistyneet, kertoo rakennuttajapäällikkö Jari Pietarila Kajaanin kaupungin tilakeskuksesta.

– Seuraavaksi siirrytään alakoulun puolelle tekemään betonimuotteja- ja valutöitä, jonka jälkeen asennetaan ontelolaattoja, sanoo vastaava mestari Juha Arola JL-Rakentajista.

Häiriöitä ei ole ollut

Vaikka työmaa on laaja ja Hauholan koulun välittömässä läheisyydessä, ei häiriötekijöitä ole työmaalle ilmaantunut.

Nyt on päästy montusta ylös ja ensimmäiset perustustyöt ovat käynnistyneet.

Jari Pietarila

– Työmaa on saanut olla rauhassa ja heti alkuvaiheessa tehty alueen aitaus on estänyt ulkopuolisten pääsyn työmaalle. Olemme teroittaneet myös täällä työmaalla liikkuville turvallisuusohjeita, ja vastaavan työnjohtajan kopin kautta kuljetaan sekä ilmoittaudutaan, opastaa Pietarila.

Koulutyö Hauholan koululla alkaa tällä viikolla. Alueen liikennejärjestelyjä ja kevyen liikenteen reittejä on selkeytetty liikenteenohjausmerkeillä.

– Koulu toimii täysin aidatun rakennusalueen ulkopuolella. Sen lisäksi on käyty koulun henkilökunnan kanssa palaveri siitä, miten menetellään ja tiedotetaan rakennusalueen vaaroihin liittyvät asiat. Uskon, että tällä tavalla taataan oppilaille turvallinen koulupäivä tällä alueella, kertoo rakennuttaja päällikkö Jari Pietarila.

Sisäilma ei aiheuta paineita

Uuden monitoimitalon muoto alkaa hahmottua ohikulkeville tulevan talven aikana.

Ennen pinnoitusta pitää varmistua, ettei kosteutta ole ja rakenteita voi pinnottaa.

Juha Arola

– Talven aikana runkotyöt on tarkoitus saada hyvälle mallille ja keväällä päätökseen. Kun betonirunko nousee, niin sieltä alkaa muoto pikkuhiljaa paljastua, lupaa Arola.

Vaikka Suomessa on ollut sisäilmaongelmia uusissakin kouluissa, niin rakentajalle tästä ei aiheudu paineita.

– Huolehtimisvastuuta se lisää, noudatamme rakennuttajan ohjeita sekä laadimme kosteushallintasuunnitelman. Ennen pinnoitusta pitää varmistua, ettei kosteutta ole ja rakenteita voi pinnoittaa, sanoo vastaava mestari Juha Arola.

Lue seuraavaksi