1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kun kyyhkyset katosivat: metsästyskausi alkaa vaisusti

Myöhästynyt marja- ja viljasato on lennättänyt sepelkyyhkyt muille maille. Kanta on kuitenkin runsastunut ja riistasuunnittelija soisi kyyhkyjä metsästettävän enemmänkin.

Kotimaan uutiset
Sepelkyyhky.
Erkki Sillanpää

Kyyhkyjahti avaa metsästyskauden tänään maanantaina. Saalis voi kuitenkin jäädä viimevuotista vähäisemmäksi kolean ja sateisen kesän vuoksi.

– Marjasato on toista viikkoa myöhässä, ja vielä enemmän vaikuttanee viljan myöhäisyys. Kun viljat eivät ole kypsiä, niin ravintoa on vähemmän ja osa on lähtenyt etelää kohti, sanoo Etelä-Hämeen riistanhoitopiirin riistasuunnittelija Marko Muuttola.

Tilanne lienee sama koko Suomessa, sanoo Muuttola.

– Etelä-Suomeen on ennustettu keskimääräistä parempaa mustikkavuotta, ja kun mustikkaa on hyvin, niin linnut ovat metsässä. Siten ne ovat huonommin metsästettävissä.

Yleensä kyyhkysiä pyydetään viljapeltojen laidalla. Myös herneet houkuttavat lintuja paikalle.

– Viljoja ei ole vielä puitu, joten pelloille ei pääse. Myöskään herneet eivät ole vielä kypsiä, joten pitää odotella. Meidän seuralta ei kukaan ole ilmoittanut lähtevänsä maanantaina kyyhkysjahtiin: ei ole oikein hyviä paikkoja, sanoo Lahden seudun Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Lasse Perttola.

Pysy poissa puimattomalta pellolta

Suomessa metsästyksen pääpaino on ollut perinteisesti vesilinnuissa ja kanalinnuissa. Kyyhky on laji, jota soisi ehkä metsästettävän enemmänkin, sanoo Muuttola.

Kyyhkykannat ovat runsastuneet jatkuvasti, ja niissä on varaa metsästää.

Marko Muuttola

– Kyyhkykannat ovat runsastuneet jatkuvasti, ja niissä on varaa metsästää.

– Viljelyksille ei ole mitään asiaa ilman maanomistajan lupaa, sen voisi nostaa muistisääntöjen kärkikastiin, sanoo Muuttola.

Riistasuunnittelija Muuttola suosittaa myös noutavaa koiraa, jotta saalis tulee kerättyä talteen – ja pannulle.

– Itse valmistan rintafileet paistinpannulla suolan ja pippurin kera, kenties sipulia joukkoon. Kantarellihan on ihan ykkönen siihen mukaan.

Lue seuraavaksi