1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Natura toi biologille tappouhkauksia, mutta pelasti arvokasta luontoa

Natura 2000 -ohjelman toteuttaminen oli aikanaan kovan väännön takana. Prosessissa mukana ollut biologi sai kovimman kuohunnan aikana tappouhkauksia, mutta nyt sota on hänen mielestään käyty. On hoidon aika.

Kotimaan uutiset
Kuvassa rantaviivaa: vesijättömaata ja merta, taustalla metsää.
Kalle Niskala / Yle

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Natura 2000 -ohjelma kattaa yli 200 aluetta. Joukossa on monentyyppisiä kohteita, jo pelkästään soita useaa sorttia: lettoja eli kalkkipitoisia soita, karuja aapasoita ja puustoisia soita.

– Suot ovat Euroopan mittakaavassa harvinaisia, varsinkin isot suot. Niiltä löytyy paljon kasvillisuutta ja luontotyyppejä, joita ei muualla Euroopassa tai maailmassa olekaan. Se on luokiteltu niin arvokkaaksi, että kannattaa suojella, kertoo eläkkeellä oleva biologi Harri Hongell.

Soiden lisäksi ohjelmassa on tulvalehtoja, jotka ovat äärimmäisen harvinaisia. Siitä löytyy myös lajistoon perustuvia luonnonsuojelualueita kuten niinipuuesiintymiä, tikankonttiesiintymiä ja alue tummaverkkoperhoselle. Naturassa on hakamaita sekä primäärisukkessiovaiheen maankohoamisrantoja.

Pääsääntöisesti Natura-alueet ovat Hongellin mukaan melko hyvässä kunnossa, mutta meren rannalla niitä vaivaa usein umpeutuminen. Nimenomaan järviruoko on pilata arvokkaat, matalat rantaniityt. Paras hoitaja on karja.

– Aluksi tehdään alkuraivaus, jos paikka on kovasti umpeutunut. Sitten tuodaan karja – siitä tulee parasta maisemanhoitoa.

Kova vääntö kannatti

Valtio on käyttänyt alueiden hankintaan sievoisen summan rahaa. Ilman EU-rahoitusta alueita tuskin olisi näin hyvin hoidettu, arvioi Hongell. Hänen henkilökohtainen mielipiteensä onkin, että Natura oli tarpeen:

Kuvassa Harri Hongell tähystää kiikarilla lintuja. Taustalla rantaa ja merta, aavaa ja saaria.
Kalle Niskala / Yle

– Kyllä sillä on pelastettu paljon sitä kaunista ja arvokasta luontoainesta, jota meillä on nyt näyttää.

Vääntö oli aikanaan kova, kun lyhyessä ajassa piti saada tehtyä. Maanomistajat ja ympäristöviranomaiset ottivat yhteen lujastikin. Kiire aiheutti myös ylilyöntejä, myöntää Hongell.

– Kyllähän siinä tuli kuraa ihan riittävästi.

Tappouhkauksia?

– Joo.

Kyllähän siinä tuli kuraa ihan riittävästi.

Biologi Harri Hongell

Suhtautuminen on Hongellin mukaan sittemmin muuttunut. Nyt Natura 2000 alkaa olla loppusuoralla: luonnonsuojelualueet on hankittu tai ratkaistu muuten.

– Se sotapuoli on nyt käyty loppuun. Nyt aletaan hoitaa ja pitää alueita kunnossa.

Lue seuraavaksi