1. yle.fi
  2. Uutiset

Omilta kiitosta ja haukkuja Soinille: "Diktaattorin elkeitä, takinkääntäjä"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on edelleen omiensa keskuudessa hyvin suosittu, mutta puolueväessä on nyt myös pettyneitä, jotka arvostelevat Soinia kovin sanoin, kertoo Ylen kysely puolueaktiiveille.

politiikka
Ulkoministeri ja puolueen puheejohtaja Timo Soini, ps.
Henrietta Hassinen, Yle

Timo Soini saa perussuomalaisilta kiittävän arvion toiminnastaan puolueen puheenjohtajana, sillä yli puolet Ylen kyselyyn vastanneista antaisi Soinille kouluarvosanaksi yhdeksän tai kymmenen. Soinin toiminnan arvioi seitsemän tai kahdeksan arvoiseksi kolmasosa vastaajista. Joka kymmenes antoi Soinille kutosen tai huonomman arvosanan.

Kyselyn tulokset ovat suuntaa antavia, sillä vastauksia ei ole puolueen kaikista piireistä.

Sähköpostitse lähetetyssä kyselyssä puolueväkeä pyydettiin antamaan Timo Soinille arvosana hänen toiminnastaan puolueen puheenjohtajana asteikolla 4–10.

Useat kiitettävän numeron antaneet ylistivät sitä, että Soini on nostanut puolueen nykyisiin kannatuslukuihinsa ja hallitukseen.

– Kovan työn on kaveri tehnyt. Smp:n raunioilta miniminipuolueesta kakkoseksi ja hallitukseen.

– Ilman Timo Soinia puolueesta ei olisi välttämättä tullut suurta. Arvostan häntä todella.

– Soini on perussuomalaiset koossa pitävä voima. Hänellä on ollut riittävästi poliittista tahtoa ja pelisilmää viedä perussuomalaiset hallitukseen.

– Tehnyt suomalaista poliittista historiaa.

– Hoitaa tehtäväänsä suvereenisti vaikeassa ympäristössä.

– Ei tämän seurakunnan johtaminen ainakaan helppoa ole.

– Johtanut perussuomalaisia kuin isä lapsiaan.

– Eipä parempaa löydy.

"Soini unohtanut puolueväen"

Puolueen aktiiveista osa on pettynyt Soinin toimintaan. Vielä kaksi vuotta sitten Ylen tekemässä kyselyssä yksikään vastaajista ei pitänyt Soinin toimintaa välttävänä tai heikkona, mutta tuoreessa kyselyssä Soinin toiminnan arvioi nelosen tai vitosen arvoiseksi nelisen prosenttia vastaajista.

Vuonna 2013 tehdyssä Ylen kyselyssä arvioita Soinin toiminnasta kysyttiin huomattavasti laajemmalta vastaajajoukolta, ja mukana olivat tuolloin puolueen kaikki piirit.

Tuoreessa kyselyssä huonoimpia arvosanoja antaneet moittivat muun muassa, että Soini on unohtanut puolueen kentän ja perääntynyt liikaa hallitusneuvotteluissa.

– Vaalitulos oli hyvä. Silti liian kova into hallitukseen ja ministeriksi hintaa kyselemättä.

– T_A_K_I_N_K_Ä_Ä_N_T_Ä_J_Ä, joka myi vuosikausia julistamiensa puolueohjelmien ja vaalitavoitteiden perusteet, joille saatiin äänestäjien tuki.

– Hallituspaikka on saanut luopumaan kaikista niistä asioista, minkä takia aidot ihmiset, ns. kenttäväki on puolueeseen lähtenyt. Mamu-kriittisyys ja EU-vastaisuus.

– Oma haave ministeriydestä on ohjannut liikaa hallitusneuvotteluita. .. Hankkinut ympärilleen mielistelijöiden hovin.

– Timo Soini on keskittynyt täysin Timo Soiniin ja unohtanut puolueväen.

– Diktaattorin elkeitä.

– Soini on kuin diktaattori, joka johtaa puoluetta kuin Stalin.

Yle Uutiset lähetti mielipidekyselyn sähköpostitse perussuomalaisaktiiveille. Kyselyn osoitettiin puoluehallituksen ja -valtuuston jäsenille, puolueen piirihallitusten jäsenille ja heidän varaedustajilleen sekä kansanedustajille. Tietoteknisen virheen vuoksi kysely ei tavoittanut 4 puoluepiirin edustajia (Varsinais-Suomi, Satakunta, Oulu ja Pohjois-Savo). Kysely tavoitti 399 puolueaktiivia, heistä 177 vastasi kyselyyn. Kyselyn tulokset ovat suuntaa-antavia, koska otos ei kattanut koko maata.

Lue seuraavaksi