Erityislasten koulukyyditykset selviävät juuri ennen koulujen alkua

Tänä syksynä Jyväskylässä oppilaiden koulukyyditysten järjestäminen on ollut poikkeuksellisen haasteellista. Jyväskylän alueella on satoja koulukyydityksiä tarvitsevia erityislapsia.

erityislapset
Koulukyyti
Tommi Parkkinen / Yle

Oppilaiden vanhemmille tieto kuljetusten järjestelyistä tulee viime tinkaan ennen koulujen alkamista. Jyväskyläläinen erityislapsen äiti Tuija Mikkola saa tarkemmat tiedot lapsensa koulukuljetuksesta vasta päivää ennen kuin koulu alkaa ensi viikolla.

– Minusta se tuntuu kyllä hyvin myöhäiseltä ajankohdalta. Meillä erityislasten vanhemmilla on niin paljon muitakin asioita järjestettävänä arjessamme. Se huojentaisi mieltä, jos kuljetusasiat selviäisivät ajoissa, Mikkola toteaa.

Erityislapsen koulun alku muuttaa myös vanhempien arkea. Aikataulut on mietittävä entistä tarkemmin ja toisen vanhemman on oltava paikalla, kun koulukyyti saapuu.

– Meidänkin lapsi ei voi olla hetkeäkään yksin, joten vanhemman täytyy järjestää työnsä sen mukaisesti että jompikumpi on aina paikalla aamulla ja iltapäivällä, Mikkola kertoo.

Kuljetusyrityksen konkurssi vaikeutti koulukyytien järjestämistä

Jyväskylässä on satoja koulukyytiä kaipaavia erityislapsia, yksin Huhtasuon koululla noin 80 lasta. Tänä syksynä kuljetusten järjestäminen on ollut poikkeuksellisen haastavaa kun iso kuljetusyritys teki konkurssin kesällä.

Erityislapsilla on usein suhde aikuiseen ihmiseen. Kun kuljettaja on tuttu, on turvallista myös matkustaa.

Petri Liukkonen, Keski-Suomen kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja

– Se aiheutti muutaman ylimääräisen sydämentykytyksen, kuinka kyyditykset järjestetään silloin, kun näin iso toimija lopettaa. Olemme onnistuneet kuitenkin järjestämään korvaavat autot, toteaa Huhtasuon yhtenäiskoulun erityisluokan opettaja Alpo Suomi.

Koulukyytien järjestäminen erityislapsille on Suomen mukaan monimutkainen paletti. Kyytejä suunniteltaessa täytyy ottaa huomioon kunkin lapsen erityistarpeet, vanhempien tarpeet sekä esimerkiksi lapsen lukujärjestykset.

Koulukuljetuksia järjestellään vielä syksyllä

Vanhemmille kerrotaan nyt kiireesti kuljetusjärjestelyistä. Tieto saattaa vanhemmat sähköpostitse ja Wilma-viestein. Osa vanhemmista tavoitetaan puhelimitse.

Koulukuljetuksia joudutaan syksyn kuluessa vielä säätämään. Suomi sanoo, että syyslomaan mennessä erilaiset muutokset koulukyydityksiin on saatu valmiiksi.

Pääosin erityislasten vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä koulukuljetuksiin, toiveita kuitenkin on. Keski-Suomen kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja Petri Liukkonen sanoo, että esimerkiksi kuljettajaa ei kannattaisi vaihtaa tiuhaan.

– Erityislapsilla on usein suhde aikuiseen ihmiseen. Kun kuljettaja on tuttu, on turvallista myös matkustaa, Liukkonen toteaa.