Kreikka: Emme selviä siirtolaisten määrästä

– Nyt on aika katsoa, onko EU solidaarisuuden unioni vai unioni, jossa kaikki vain pyrkivät suojelemaan omia rajojaan, Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi. Aiemmin perjantaina UNHCR vaati Kreikkaa päättämään "täydellisen kaaoksen" saarilla, joille suurin osa siirtolaisista saapuu.

Ulkomaat
Syyrialaispakolaiset iloitsivat saavuttaessaan Lesboksen saaren rannikon 30. heinäkuuta 2015.
Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin mukaan Kreikka ei selviydy sen alueelle saapuvien siirtolaisten määrästä ja se tarvitsee EU:n apua. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Euroopan johtaja Vincent Cochetel oli aiemmin perjantaina vaatinut Kreikkaa lopettamaan "täydellisen kaaoksen" saarilla, joille suurin osa Välimeren ylittävistä siirtolaisista ja pakolaisista saapuu. Kuvia siirtolaisista Lesboksen saarelta Kreikasta.

Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin mukaan Kreikka ei selviydy sen alueelle saapuvien siirtolaisten määrästä ja se tarvitsee EU:n apua.

– Kreikkaan saapuvien siirtolaisten määrä on suurempi kuin mitä maamme infrastruktuuri pystyy käsittelemään. Meillä on merkittäviä ongelmia asian kanssa ja siksi olemme pyytäneet apua Euroopan unionilta, Tsipras sanoi.

– Nyt on aika katsoa, onko EU solidaarisuuden unioni vai unioni, jossa kaikki vain pyrkivät suojelemaan omia rajojaan, Tsipras totesi.

Kreikka ja Italia joutuvat vastaanottamaan suurimman osan Eurooppaan Välimeren yli saapuvista pakolaisista ja siirtolaisista.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Euroopan johtaja Vincent Cochetel oli aiemmin perjantaina vaatinut Kreikkaa lopettamaan "täydellisen kaaoksen" saarilla, joille suurin osa Välimeren ylittävistä siirtolaisista ja pakolaisista saapuu.

Cochetelin mukaan Euroopan unionin on myös tehtävä enemmän jakaakseen Kreikan siirtolaistaakkaa. Kreikkaan on saapunut 50 000 siirtolaista pelkästään heinäkuun aikana. Tänä vuonna Kreikkaan saapuneita siirtolaisia on noin 124 000.

EU on yrittänyt etsiä ratkaisua siirtolaistaakan jakamiseksi, mutta yhteisymmärrykseen pääsy keinoista on ollut vaikeaa.

"Tilanne saarilla on häpeällinen"

Cochetel ilmoitti vaatimuksestaan vierailtuaan Kreikkaan kuuluvilla Lesboksen, Kosin ja Chioksen saarilla tutustumassa niille saapuneiden siirtolaisten oloihin.

– Vesihuolto, ruoka-apu ja puhtaanapito ovat täysin riittämättömiä. Useimmilla saarilla ei ole mahdollisuuksia majoittaa sinne saapuvia ihmisiä, heillä ei ole minkäänlaista kattoa päänsä päällä, Cochetel sanoi.

Lesboksen saarella vierailleet uutistoimisto Reutersin toimittajat kertoivat nähneensä kahden siirtolaisia kuljettaneen veneen rantautuvan saarelle pelkästään yhden tunnin aikana. Veneissä oli lähes sata ihmistä.

Cochetel kuvaili tilannetta saarilla täydellisen häpeälliseksi.

– Olen työskennellyt UNHCR:lle 30 vuotta, enkä ole koskaan nähnyt vastaavaa tilannetta. Saarilla on täydellinen kaaos. Muutaman päivän päästä saapumisestaan siirtolaiset siirretään Ateenaan, missä ei ole mitään heitä varten.

Cochetel sanoi, että UNHCR on huolissaan siitä, että kukaan ei ole ottamassa vetovastuuta avustusoperaatiossa ja se tekee hänen mukaansa humanitaarisen avun perille viemisen vaikeaksi.

"Emme halua, että Eurooppaan syntyy toinen Calais"

Kreikka neuvottelee parhaillaan jopa 86 miljardin euron arvoisesta kolmannesta lainapaketista EU:n ja IMF:n kanssa. Cochetel sanoi, että hän ei halua, että tilanne taannuttaa Kreikkaa entisestään tai että sitä käytetään poliittisesti hyväksi.

– Tärkeintä on, että emme anna toisen Calais'in syntyä toisaalle Eurooppaan, Cochetel sanoi.

Tuhannet etupäässä Afrikasta ja Lähi-idästä lähteneet siirtolaiset ovat yrittäneet päästä Ranskan puolelta Calais'ta kanaalitunnelin kautta Britanniaan. Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut öisissä rynnäköissä kesän aikana.

Lähteet: Reuters, AFP