1. yle.fi
  2. Uutiset

Haave toteutui – kuukauden vaellus yksin erämaassa

Keskisuomalainen eräopas Minna Jakosuo toteutti unelmansa ja lähti kuukaudeksi yksin Pohjois-Lapin erämaahan. Jo viikon jälkeen arkiset huolet ovat unohtuneet. Jakosuon matkaa voi seurata Facebookissa.

Kotimaan uutiset
Minna Jakosuo yksin erämaassa.
Minna Jakosuo oli reissunsa kolmantena päivänä Rousajärvellä.Minna Jakosuo

Minna Jakosuo on haaveillut vuosia yksin vaeltamisesta erämaassa. Viimeisen sysäyksen haaveen toteuttamiselle antoi Villi Vaellus -elokuva. Elokuvassa päähenkilö lähtee yksin kulkemaan Pacific Crest Trail -vaellusreittiä sadan päivän ajaksi.

– Päätin lopettaa haaveilun ja aloin suunnitella omaa reittiäni. Mieheni antoi syntymäpäivälahjaksi luvan lähteä. Se oli paras lahja, mitä olen saanut, Jakosuo kertoo.

Jakosuon reissu on sujunut toistaiseksi ilman yllätyksiä. Ainoastaan hänen pohkeensa kramppasivat ensimmäisinä päivinä. Jakosuo pohti lepopäivän pitämistä.

– Pohkeet olivat kolme päivää jumissa. En pitänyt lepopäivää vaan menin rankan matkan soiden yli. Krampit loppuivat siihen.

Tyhjä pää

Jakosuo on reissunsa seitsemäntenä päivänä Nuorgamissa hakemassa täydennystä ruokavarastoon. Hän on lähettänyt ruokapaketin paikalle jo ennen lähtöään. Viikon aikana kilometrejä on kertynyt 80.

Matka jatkuu Nuorgamista kohti Kaldoaivin erämaata. Reissu päättyy elokuun lopussa Karigasniemelle.

Jakosuon pää on jo viikon vaelluksen aikana tyhjentynyt.

– Päässäni ei liiku muita ajatuksia kuin koska pidän tauon tai milloin syön. En mieti arkisia asioita tai mitä maailmalla tapahtuu. Täällä pysähtyy nauttimaan hetkestä.

Jakosuon mukaan jokaisen pitäisi tehdä matka, jossa kukaan ei tee mitään valmiiksi.

– Joskus rinkka painaa hirveän paljon ja mietin, onko tässä mitään järkeä. Tunturin päältä avautuva maisema kuitenkin palkitsee hikisen ponnistuksen. Maisemat ovat niin hienoja, että olen itkenyt ja nauranut yhtä aikaa.

Ihmiset mukana somessa

Minna nauttii yksin kulkemisesta. Hän saa itse päättää yöpymispaikat ja tauot. Jakosuo ei ole kuitenkaan täysin eristyksissä ulkomaailmasta, sillä matkaa voi seurata sosiaalisessa mediassa. Jakosuolla on Facebookissa oma sivu: Kuukausi yksin erämaassa. Tykkäyksien määrä häkellytti yksin matkaavan.

–Odotin paria sataa tykkäystä, mutta niitä on nyt yli 4 000. Ihmiset ovat hengessä mukana. Tuntuu, ettei olekaan niin yksin tällä matkalla.

Lue seuraavaksi