1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Perussuomalaisten puoluejohto sai omiltaan myrskyvaroituksen

Perussuomalaisten kenttäväki antaa Ylen kyselyssä puolueensa johdolle sekä tukensa että myrskyvaroituksen, arvioi politiikan toimittaja Timo Seppänen.

Näkökulmat
Timo Seppänen Näkökulma-kuva piirros
Stina Tuominen / Yle

Perussuomalaisten johdolla on hyvä syy pitää Turun puoluekokouksessa jälleen kerran voitonjuhlat ja kohottaa maljoja puolueen edistysaskeleiden johdosta. Perussuomalaiset on kasvanut XL-mittoihin ja onnistunut pysymään niissä. Puolue on 20-vuotiaana lopulta ottanut myös paikkansa maan hallituksessa.

Puheenjohtaja Timo Soinin asema puolueessaan on yhä kiistaton. Muiden puolueiden puheenjohtajat uskaltavat tuskin edes unelmoida yhtä suvereenista isännyydestä omissa joukoissaan.

Ylen perussuomalaisten aktiiveille tekemä mielipidekysely vahvistaa sen, että perussuomalaisten kentän laaja enemmistö seisoo vakaasti puolueen johdon ja ministeriryhmän takana vielä puolueen hallitukseen siirtymisen jälkeenkin.

Muutamista puoluetoverien herjoista peruspomo ei yöuniaan menetä.

Mutta Ylen kyselyn vastauksissa piilee myös perussuomalaisten johdolle suunnattu myrskyvaroitus. Yli neljännes kyselyyn vastanneista puolueaktiiveista sanoo puolueen ministeriryhmän toimineen väärin myöntyessään neuvottelujen aloittamiseen Kreikan kolmannesta tukipaketista. Tässä asiassa jotkut puolueaktiivit nimeävät Timo Soinin takinkääntäjäksi ja vaalilupaukset syöneeksi petturiksi.

Muutamista puoluetoverien herjoista peruspomo ei yöuniaan menetä. Timo Soinin ohjastama karavaani kulkee toistaiseksi vakaasti, vaikka kojootit ulisevatkin sen ympärillä.

Mutta letkan matka saattaa muuttua hallitusvastuun myötä kuoppaiseksi sitä mukaa mitä enemmän peruseliitti tinkii pyhiksi julistamistaan periaatteista. Siihen reagoi paitsi puolueen jäsenistö, myös potentiaalinen kannattajakunta.

Jos perussuomalaisten ministeriryhmä mielii pitää puolueen kannatuksen korkealla, sen on syytä pitää hallituksessa kieli keskellä suuta niin maahanmuutto- ja eurooppapolitiikassa kuin talouspolitiikassakin. Jollei puolue-eliitti pelaa korttejaan noissa kysymyksissä äärimmäisen taiten, Soinin johtama karavaani saattaa joutua myrskyn silmään.

Yle Uutiset lähetti mielipidekyselyn sähköpostitse perussuomalaisaktiiveille. Kyselyn osoitettiin puoluehallituksen ja -valtuuston jäsenille, puolueen, piirihallitusten jäsenille ja heidän varaedustajilleen sekä kansanedustajille. Tietoteknisen virheen vuoksi kysely ei tavoittanut 4 puoluepiirin edustajia (Varsinais-Suomi, Satakunta, Oulu ja Pohjois-Savo). Kysely tavoitti 399 puolueaktiivia, heistä 177 vastasi kyselyyn. Kyselyn tulokset ovat suuntaa-antavia, koska otos ei kattanut koko maata.

Lue seuraavaksi