1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lukiokirjat uusiksi vuoden kuluttua – digikirjan hankinta mietityttää

Lukiolaisten kouluvuosi alkaa kiertelyllä kirjakaupoissa. Lukioaikana tarvitaan useita kymmeniä kirjoja ja niiden uusimisesta on tulossa mojova lasku opiskelijoille. Digikirjan hankinta ei juurikaan alenna kuluja.

Kotimaan uutiset
Lukiolaisia kirjakaupassa.
Yle

Koulunkäynnistä tulee lukiolaisille yhä kallimpaa, sillä oppikirjat uusitaan ensi vuonna. Päänvaivaa opiskelijoille aiheuttaa myös valinta painetun oppikirjan ja sähköisen digikirjan välillä. Digikirja ei vanhene, mutta sitä ei voi kierrättää.

Uusien oppikirjojen hankinta on edessä ensi vuoden syksyllä lukiossa opintonsa aloittavilla. Käytetyt kirjat eivät enää kelpaa kun lukio-opintojen sisältöjä uusitaan ja kurssien määriä osin muutetaan. Tänä syksynä opiskelun aloittavat käyvät koulun loppuun nykyisten vaatimusten mukaan.

Lukiolaisten Liitossa arvioidaan, että kun mahdollisuus kirjojen kierrätykseen ainakin joksikin aikaa vähenee, lukiovuosien kirjakulut pomppaavat 1 500 eurosta jopa 1 800 euroon. Käytettyjä kirjoja ostamalla on voinut säästää satoja euroja.

Kyllähän se voi olla pienituloisille perheille aika hankala paikka.

Matias Jämsen

Lukio-opiskelussa tarvittavan kannettavan tietokoneen hankkimisesta koituu myös vähintään satojen eurojen kulut.

Käytetyt kirjat kelpaavat nuorille

Nykyisiä lukiolaisia tilanne harmittaa vaikka kirjojen uusimispakko ei koskekaan vielä heitä.

– Kyllähän se voi olla pienituloisille perheille aika hankala paikka, että joutuu kaikki ostamaan uutena, koska nämä eivät todellakaan ole kovin edullisia, sanoo espoolainen Matias Jämsen.

– On se kuitenkin vähän järjetöntä, kun saisi vanhoja kirjoja ja monetkin kavereilta tai isosisaruksilta tai muilta, miettii kajaanilainen Vilma Koistinen.

Käytetyt kirjat kelpaavat heille kummallekin. Jos niitä ei löydy tai ne ovat vanhentuneet, on pakko ostaa uusia.

On se vähän järjetöntä, kun saisi vanhoja kirjoja kavereilta tai isosisaruksilta.

Vilma Koistinen

Matiaksen ensimmäisen jakson uudet kirjat maksoivat liki 200 euroa. Lukiolaisten kouluvuosi on jaettu viiteen tai kuuteen jaksoon, joten kirjakaupassa on asioitava useampaan kertaan.

– Jos jokaiseen jaksoon 200 euroa pistää niin kyllähän se on tuhansia euroja.

Painetut kirjat yhä suosiossa

Lukiolaiset joutuvat myös päättämään, ostaako perinteinen painettu kirja vai sähköinen digikirja. Käytössä olevista oppikirjoista digikirjoja on vain viisi prosenttia.

Digikirja olisi parempi, jos voisit ostaa sen vaikka viidellä eurolla yhden jakson ajaksi.

Tatu Koivisto

Portaittain sähköiseksi muuttuvien ylioppilaskirjoitusten ennakoidaan kasvattavan digikirjojen suosioita. Henkilökohtaisen käyttöoikeuden ostaminen vuodeksi tai jopa neljäksi vuodeksi kuitenkin mietityttää.

Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto haluaisi tarjolle nykyistä lyhyempiä lisenssejä. Osassa aineita pakollisia kursseja on vain yksi ja sen voi suorittaa alle kahdessa kuukaudessa.

– Digikirja olisi parempi, jos voisit ostaa sen vaikka viidellä eurolla yhden jakson ajaksi. Silloin lisenssi voisi olla ok.

– Mutta jos pitää ostaa se neljäksi vuodeksi ja maksaa sama hinta kuin normaalista kirjasta, ja et voi sen lisäksi edes myydä sitä, niin silloin se ei ole kyllä järkevää.

Digikirjaa ei voi myöskään tulostaa.

Lyhyitä lisenssejä ei vielä luvassa

Suomen Kustannusyhdistyksen oppimateriaalityöryhmän puheenjohtaja Teuvo Sankila sanoo, että lisenssien hallinnan kannalta yhtäläiset käytännöt ja lisenssien pituudet ovat selkeitä.

– On turvattava, että jos oppilas päättää kirjoittaa, niin hänellä on ne aineistot käytettävissä kirjoitusten yhteydessä. Kertaamista varten pitää olla aineisto käytössä.

Tällä hetkellä lyhyempiä käyttöoikeuksia ei ole suunnitella, mutta kustantajat lupaavat kuunnella käyttäjien toiveita.

Kertaamista varten pitää olla aineisto käytössä.

Teuvo Sankila

Sankila korostaa, että digikirjojen hintaan kuuluu myös tietojen päivittäminen. Sähköinen oppimateriaali antaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia ja keinoja oppimiseen ja tekemiseen.

Lukiolaisten liiton laskelmia oppikirjojen hinnoista Sankila ei purematta niele. Hän arvioi, että jos lukiolainen ostaa valtaosan kirjoista käytettynä, kulut jäävät 800 euron tietämille tai hieman sen päälle.

Lue seuraavaksi