1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Geokätköilyllä on oma etikettinsä: "Kätköjä haetaan vain muilta piilossa"

Geokätkentä on suosittu ulkoiluharrastus, jonka harrastajien keskuudessa on tiukka etiketti lajin luonteesta. Kätköjen paikoista ja ympäristön tilasta raportoidaan aktiivisesti nettipalvelussa. Hyvä geokätkö on omaperäinen – vaikkapa käpyyn piilotettu.

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Suomen luontoon ja urbaaneihin ympäristöihin on kätketty peräti 50 000 geokätköä. Geokätköilyharrastus onkin noussut suureen suosioon, sanoo Suomen Ladun toiminnanjohtaja ja itsekin geokätköilyn parissa ulkoileva Eki Karlsson.

Yhdistys haluaa kannustaa suomalaisia nykyaikaisen ulkoilulajin pariin, mutta peräänkuuluttaa kestävää kätköilyä.

– Siihen liittyy monta asiaa. Ensimmäisenä se, että harrastajan täytyy ymmärtää lajin luonne: geokätköjä haetaan vain muilta piilossa. Se kuuluu lajin perusideaan. Ja toisaalta geokätköjä piilotetaan vain sellaisiin paikkoihin, jotka eivät häiritse ympäristöä tai aiheuta eroosiota, Karlsson painottaa.

Kätköjen piilotuspaikoissa vain taivas on rajana. Kätköjen vaikeusasteet jaotellaan maaston vaikeuden ja löydettävyyden perusteella. Kätkö voi olla vaikka luolassa, tai vaikeammassa paikassa, minne pitää mennä veneellä tai jopa sukeltaa.

– Enemmän kyse on siitä, minne kätköilijät ovat itse valmiita menemään, toteaa Eki Karlsson.

Kätkön tekemisessä on omat sääntönsä

Kätköjen ei aina tarvitse olla extremepaikoissa, vaan myös toteutus voi olla hieno ja omaperäinen. Geokätkö voi olla myös arvoitus. 

– Kätkö voi olla esimerkiksi kävyn tai hylätyn muurahaispesän sisässä. Tai sitten voi olla jokin tekninen toteutus, pitää vaikka osata näppäillä tiettyjä koodeja tietokoneelle, jotta purkki avautuu, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson paljastaa.

Kätköilyporukka on erittäin aktiivista ilmoittamaan jos kätkö on huonossa kunnossa, ympäristö on turmeltunut tai kätkö on väärässä paikassa.

Eki Karlsson

Yleisimpiä virheitä on piilottaa kätkö sellaiseen paikkaan, missä ihmiset alkavat kaivamaan ympäristöä, esimerkiksi kivimuuria.

– Silloin itse piilotuspaikka saattaa vaurioitua, kun ihmiset sorkkivat rakenteita käsillä ja kepeillä. Väärin on myös piilottaa kätkö liian lähelle jonkun kotia, etenkin jos ei ole kysytty lupaa. Samoin suojelualueelle, missä kasvit ja eläimet ovat vaarassa.

Puutteista raportoidaan netissä

Eki Karlssonin mukaan kätköilyharrastajat valvovat kätköjen kuntoa ja paikkoja aktiivisesti itse. Kätköilijöiden nettisivusto toimii tiukkana sosiaalisena poliisina – sen keskustelufoorumeilla raportoidaan puutteista nopeasti.

– Kätköilyporukka on erittäin aktiivista ilmoittamaan jos kätkö on huonossa kunnossa, ympäristö on turmeltunut tai kätkö on väärässä paikassa. Jos näin käy, kätkön omistaja sitten poistaa sen tai siirtää parempaan paikkaan, Karlsson kertoo.

Torstaina Yle Kainuu uutisoi tavaratalon mainostorniin piilotetusta geokätköstä, joka löydettiin kun ohilkulkija ihmetteli tornissa kiipeileviä henkilöitä. Karlssonin mukaan kyseisiltä harrastajilta on unohtunut yksi olennainen sääntö.

– Suurin juttu tässä on ollut se, jos heidät on nähty kiipeilemässä. Silloin geokätköilijät eivät ole toimineet lajin pelissääntöjen mukaisesti. Heidän olisi täytynyt toimia piilossa.