Suomalaisnuorten ammattitaito mitataan Brasiliassa: "Tavoitteena on voitto"

Noin 200 000 opiskelijaa ympäri maailmaa kerääntyy Brasiliaan kilpailemaan ammattitaidoillaan. Suomesta Worldskilss-kilpailuihin osallistuu 36 nuorta. Asikkalalainen Ilmari Manner hakee voittoa kivenveistossa.

Kotimaa
Kivimies Ilmari Manner.
Mikko Tuomikoski / Yle

Moni nuori haaveilee ammatista, jossa voisi tienata hyvin, tulla tunnetuksi ja nauttia yleisön suosiosta. Ilmari Manner lähti eri poluille: hän haluaa kivimieheksi.

– Kokeilin aluksi opiskella Varkaudessa puualaa, mutta en oikein tuntenut alaa omakseni. Päädyin onnekkaan sattuman kautta Lahteen, koulutuskeskus Salpaukseen opiskelemaan kivirakentamista.

22-vuotias Manner on kotoisin Uuraisilta, Keski-Suomesta, ja hän on ollut valintaansa erittäin tyytyväinen.

– Erityisesti kivenveisto kiinnostaa ja sitä haluaisin tehdä jatkossa – jos ei muuten, ainakin harrastuksena, kun olen aina ollut taiteesta kiinnostunut.

Kivimiehen kädet.
Ilmari Manner tykkää tehdä käsillään. Taiteesta kiinnostuneelle nuorelle miehelle kivihommat ovat tuntuneet nappivalinnalta. Mikko Tuomikoski / Yle

Harva lähtee kivihommiin

Suomessa kivirakentaminen ei ole niin yleistä, kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, mutta töitä riittää ainakin kausiluontoisesti.

– Se on täällä Suomessa pääasiassa katukiveyksen tekemistä. Jonkin verran on puutarhapuolen hommiakin, Manner kertoo.

Lahdessa, koulutuskeskus Salpauksessa kivialan opiskelijoita on tällä hetkellä 40–50.

– Suomessa opiskelijoita taitaa olla yhteensä enintään 200 kerrallaan.

Harjoittelu tekee mestarin

Alan töiden lisäksi Ilmari Manner on valmistautunut Brasilian Sao Paulossa järjestettäviin kisoihin viime vuoden kesästä alkaen.

Treeniä on riittänyt lähes joka päivälle ja mukana menossa on ollut Koulutuskeskus Salpauksen opettaja, Oliver Steller, joka toimii samalla nuoren kivimiehen valmentajana.

Millinkin heitto vähentää jo pisteitä.

Ilmari Manner

–Töitä on tehty paljon ja tekniikkaa hiottu. Kilpailutehtävä on ollut tiedossa, ja sen vaativuus huomioon ottaen on hyvä, että olen ehtinyt harjoitella, Manner sanoo.

Kilpailutehtävänä on valmistaa kivestä pylväs, joka valmistaminen edellyttää monia kivenkäsittelytaitoja. Erityistä tarkkuutta edellytetään mittaamisessa, joka tehdään ilman mittalaitteita.

– Kilpailijoiden pitää esimerkiksi osata tehdä sabluunat pylvään valmistamiseen ja millinkin heitto vähentää jo pisteitä. Onneksi tätä on tullut tehtyä jo sen verran, että silmä on harjaantunut.

Rankkaa, mutta antoisaa

Kivenveisto ei ole kevyt laji. Se vaatii tekijältään sekä rautaisia hermoja että kovaa fyysistä kuntoa.

– Kunnon merkitys kasvaa erityisesti silloin, kun sitä pitää tehdä kilpailutilanteen edellyttämällä nopeudella ja intensiteetillä, Manner sanoo.

Tärkeintä on osata keskittyä.

Ilmari Manner

Henkisen puolen merkitys korostuu siinä, että luottaa materiaalin hallintaan, eikä pelkää tehdä vaadittavia ratkaisuja.

– Olen kilpaillut myös yleisurheilussa, ja mielestäni urheilu- ja ammattitaitokilpailuissa on paljon samoja piirteitä. Tärkeintä on osata keskittyä.

Manner luottaa omaan osaamiseensa – siksi tavoitekin on korkealla.

– Tavoitteena on voitto. Ei ole järkeä lähteä tavoittelemaan toista tai kolmatta sijaa.