1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jean-Eric Chaumentin

Jurassic Rock käynnistyi, 18.000 vierasta odotettavissa

Yhdeksäs Jurassic Rock -festivaali on käynnistynyt Mikkelissä. Festivaali järjestetään nyt toista kertaa Kenkäveronniemessä. Päälavalla juontaa stand up -koomikko Zaani. Zaani tunnetaan rohkeista aihevalinnoistaan, hän vääntää huumoria niin kohtaamistaan ihmisistä kuin uskonnoista, ihan mistä vain. Mutta vitsi ei saa olla huono.

Jean-Eric Chaumentin
Sound check Jurassic Rcokin päälavalla.
Sound check Jurassic Rcokin päälavalla.Yle, Arja Hovi

Jurassic Rockissa Zaani ei ole stand-up koomikon töissä. Hän juontaa päälavan konsertteja.

– Bändit ovat täällä esiintymässä, minä en ole esiintymässä. Olen lavalla kolmekymmentä sekuntia ja tehtävänä kertoa mistä saa juomavettä ja muuta sellaista, sekä kertoa bändien nimet. Ei tarvitse valmistautua, eikä paljon hermoilla, sanoo Zaani.

Omilla keikoillaan Zaani on lavalla puolesta tunnista tuntiin. Se jo sitten jännittääkin niin, että maha on sekaisin.

– Se on sairas tilanne. Monesti takahuoneessa mietitäänkin, että miksi me tehdään tätä. Ei tässä ammatissa mitään järkeä ole. Mutta jos ihmiset tykkää siitä, että olen lavalla oma itseni, niin miksi en tätä tekisi? Kun pystyy jakamaan sen hauskuuden, niin se on maailman hienointa, Zaani järkeilee.

Aihe vapaa, mutta huonoja ei vitsejä

Zaani on esiintynyt stand-up koomikkona viisitoista vuotta. Silti hän väittää, että ei ole vielä oppinut ammattiaan.

– Opin koko ajan omaa elämääni. En keksi juttuja, vaan kaikki mitä lavalla kerron on totta ja tapahtunut minulle. Ihan mistä vaan voi vitsailla, kunhan se on hyvää ja hauskaa. Ei ole mitään tabu-aihetta. Yhteiskunnassa koko ajan luodaan rajoja. Sosiaalisen median raivo on aivan pimeetä, en ymmärrä sitä. Puhun tosi vakavista aiheista ja ihmiset nauravat tosi pimeille jutuille. Jos joku loukkaantuu, niin hän ei ole ymmärtänyt sitä vitsiä. Toisaalta stand-upissa on paljon tosi huonoja, jotka eivät vaan naurata, Zaani toteaa.

Luontaispalkalla juontamassa

Kun Zaani ei ole omalla keikalla Jurassic Rockissa, niin hän ei siitä ota rahapalkkiotakaan. Pääseepähän samalla itsekin perheen kanssa festareille.

– Muuten kuin tämän ammatin kautta en olisi ikinä päässyt juontamaan Jurassic Rockia, enkä tutustunut näihin ihmisiin. Lauantaina tule kuusi bändiä ja minä tunnen ne kaikki. Tämä stan-up on antanut muutenkin niin paljon ja antaa koko ajan, Zaani kertoo