Taifuuni Soudelor rantautui Taiwaniin

Neljä ihmistä on kuollut, yhtä monta kateissa ja 64 ihmistä on loukkaantunut, kun taifuuni Soudelor on iskenyt Taiwaniin.

Ulkomaat
Kalastaja kävelee laiturilla ennen taifuuni Soudelorin rantautumista Taiwaniin.
Kalastaja kävelee laiturilla ennen taifuuni Soudelorin rantautumista Taiwaniin.Liu Tao / EPA

Taifuuni Soudelor iski Taiwanin saarelle aikaisin lauantaiaamuna ja on liikkunut saaren ylitse kohti Kiinan rannikkoa.

Neljä ihmistä on kuollut ja 64 loukkaantunut. Satoja tuhansia, mahdollisesti jopa lähes kolme miljoonaa kotitaloutta on ilman sähköä. Neljä ihmistä on kateissa.

Taifuuni on tuonut joillekin alueille jopa metrin verran sadetta ja tuulen nopeus on ollut puuskissa 55 metriä sekunnissa, mahdollisesti jopa 65 metriä sekunnissa. Kymmenettuhannet sotilaat ovat olleet avustamassa pelastustöissä.

Tuhansia ihmisiä on evakuoitu ja viranomaiset ovat varoittaneet maanvyöryistä. Useita taloja hautautui maanvyöryn alle syrjäisessä kylässä saaren pohjoisosassa, mutta kylän asukkaat oli evakuoitu jo perjantaina. Voimakkaat aallot ovat moukaroineet rannikkoa ja useilla alueilla tulvavesi on noussut korkealle.

Kymmeniä lentoja sekä useita luotijunayhteyksiä on peruttu. Pääkaupunki Taipeissa on peruttu myös metro- ja bussiliikennettä. Taifuuni kaatoi myös 65-metrisiä tuulivoimaloita saaren länsiosissa.

Aiemmin tällä viikolla Soudeloria kuvailtiin vuoden voimakkaimmaksi taifuuniksi, mutta myrsky heikentyi jonkin verran jo ennen kuin se rantautui Taiwaniin. Saaren ilmatieteenlaitos on kuvaillut Soudeloria keskikokoiseksi taifuuniksi. Siitä huolimatta useat ihmiset ovat kuvailleet taifuunia voimakkaimmaksi näkemistään taifuuneista. Lauantaiaamuna taifuunin tuulet olivat jo heikentyneet jonkin verran.

Soudelor liikkuu kohti Kiinan rannikkoa, minne sen odotetaan rantautuvan myöhemmin lauantaina. Rannikolta on evakuoitu yli 150 000 ihmistä, kymmeniä lentoja ja lauttayhteydet mantereen ja Taiwanin välillä on peruttu.

Viranomaisten mukaan taifuuni tuo todennäköisesti mukanaan voimakkaita sateita myös mantereelle.

Lähteet: AFP, Reuters, AP