1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämmästyttävän moni kulttuurijulkkis tulee piskuisesta Outokummusta – "Eri puolilta Suomea muuttaneet sijoittuivat omiin kaupunginosiinsa"

Pohjoiskarjalaisesta Outokummun kaupungista ovat tuttuja muun muassa Anna Puu, Esko Kovero, Matti Rönkä, Taneli Mustonen ja Esko-Pekka Tiitinen. Vain muutamana mainintana.

viihde
Näyttelijä Esko Kovero.
Janne Ahjopalo / Yle

Vanha kaivoskaupunki Outokumpu on tunnettu paitsi teollisuusmenneisyydestään, myös vahvasta kulttuuripohjastaan. Muun muassa Salatut Elämät -televisiosarjasta tunnettu näyttelijä Esko Kovero on lähtöisin Outokummusta, jossa on enää hieman yli 7 000 asukasta.

Toki valintaani pidettiin Outokummussa erikoisena.

Esko Kovero

– Teollisuuskaupunki veti porukkaa ympäri Suomen. Se oli omalaatuinen kombo ja mahdollisti rikkaan kulttuurin. Outokummussa kuultiin murteita paljon. Eri puolilta Suomea muuttaneet ihmiset jopa sijoittuivat alkuperänsä perusteella omiin kaupunginosiinsa, muistelee Kovero.

Esko Koveron isä ja veli työskentelivät kaivoksessa, mutta Eskon veri veti tiukan seulan läpi teatterikorkeakouluun vuonna 1979.

– Isäni tiesi, että kaivostyö on raskasta ja sanoi, että kannattaa ihmeessä katsoa myös muita vaihtoehtoja. Toki valintaani pidettiin Outokummussa erikoisena.

Anna Puu nautti esiintymisestä Qstockissa.
Laulaja Anna Puustjärvi eläytyy.Ari-Pekka Sirviö / Yle

Muita tunnettuja outokumpulaislähtöisiä tai kuusjärveläislähtöisiä (vuoteen 1968 Kuusjärvi) ovat dekkaristit Leena Lehtolainen ja Matti Rönkä. Suosittu poplaulaja Anna Puustjärvikin eli Anna Puu on ponkaissut paikkakunnalta kuuluisuuteen. Hänen äitinsä työskenteli aikanaan Outokummun kaupunginjohtajana.

Jättiyleisön saavuttaneen komediaelokuva Luokkakokouksen ohjannut Taneli Mustonen vaikuttaa nykyisin Etelä-Suomessa, mutta kirjailija-kuvataiteilija Esko-Pekka Tiitinen asuu yhä Outokummussa. Outokumpulaislähtöisiä nimiä ovat myös tanssija Jyrki Haapala, urheilutoimittaja Marko Terva-Aho, kirjailija Terhi Rannela sekä jalkapalloilija Timo Tahvanainen.

Mitähän vielä on tulossa?

Lue seuraavaksi