1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kesä on Suomen pienimmän apteekin sesonkiaikaa

Rautjärven Asemanseudulla toimiva apteekki on kooltaan Suomen pienin, mutta sieltä saa samat tuotteet kuin isommistakin.

terveys
Suomen pienin apteekki Rautjärvellä, apteekkari Tanja Oksman

– Ja mitä ei hyllystä löydy, se tilataan. Tilatut tuotteet ovat täällä jo seuraavana päivänä, kertoo apteekkari Tanja Oksman.

Lauantaiaamun asiakkaista ensimmäinen tarvitsee särkylääkettä ja toinen yskänlääkettä. Kolmas on tullut hakemaan reseptilääkkeitään.

Kun ulko-ovi aukeaa neljännen kerran, sisään astuu ämpäriä kantava mies. Apteekkarin oma tilaus on saapunut!

– Parhaaseen mustikka-aikaan teen kuusipäiväistä työviikkoa, joten sunnuntaisin kotona riittää tekemistä ilman marjareissujakin, sanoo Oksman ja kiikuttaa mustikkaämpärin takahuoneeseen.

Pentu puntariin

Tarja ja Kari Luukkonen kysyvät vaakaa lainaksi. Kymmenkuisen koiranpennun omistajat haluvat varmistaa lemmikkinsä painon ennen kuin antavat sille matolääkettä.

Apteekkari tuo myymälän puolelle henkilövaa'an, ja Ticoa aletaan joukolla houkuttelemaan vaa'alle.

Miten käy Suomen pienimmän apteekin?

Rautjärven I apteekki on palvellut asiakkaita yhtäjaksoisesti vuodesta 1908. Alunperin Rautjärven kirkonkylään perustettu apteekki on 107 vuoden aikana ehtinyt toimia monessa eri huoneistossa kirkonkylässä ja Asemanseudulla. Nykyisessä liikehuoneistossa asiakaspalvelu- ja myymälätilaa on noin 40 neliötä.

Rautjärven Asemanseudulla on parisataa vakituista asukasta. Heidän lisäkseen apteekissa käy lähikylien asukkaita ja kesämökkiläisiä.

Kesäkuukaudet ovat Suomen pienimmässä apteekissa vuoden vilkkaimpia.

– Näin pienessä kylässä apteekki alkaa jo olla harvinaisuus, sanoo Tanja Oksman. Hän hoitaa yritystään yksin ja vastaa kaikesta.

Syksyllä Oksman siirtyy apteekkariksi Inkeroisiin. Suomen pienimmän apteekin tulevaisuus on toistaiseksi avoin.

Lue seuraavaksi