1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Legendaarinen lentävä Hotelli jylisi ilmailupäivillä – katso kuvagalleria vanhoista lentokoneista

Toisen maailmansodan aikana valmistettu lentokonevanhus DC-3 suoritti näyttävän ylilennon ilmailutapahtumassa Kotkassa. Lentokoneharrastajat olivat tuoneet paikalle myös useita muita veteraanilentokoneita.

Kuva: Ville Pisto / Yle

Kymin Avoimet ovet -ilmailupäivä keräsi runsaasti vanhoista lentokoneista kiinnostuneita kävijöitä Kotkaan. Järjestäjät odottivat Kymin lentokentälle jopa 2 500 kävijää.

Ilmailupäivän ykkösnähtävyys oli vuonna 1942 valmistettu Douglas DC-3 -matkustaja- ja kuljetuslentokone. 73-vuotias konevanhus lähti matkaan Malmin lentokentältä Helsingistä ja laskeutui näyttävästi Kotkaan tehtyään kunniakierroksen yleisön yli.

Douglas DC-3 tunnetaan parhaiten nimellä Dakota, mutta sotilaskäytössä sitä on kutsuttu myös C-47 Skytrainiksi.  Kotkassa nähty Dakota on saanut kutsumanimen Hotelli, joka tulee rekisteritunnuksessa OH-LCH olevasta H-kirjaimesta. Hotelli on Suomen ainoa lentokuntoinen DC-3-kone.

Ilmailupäivässä nähtiin myös monia muita historiallisia konetyyppejä, kuten kaksitaso Gloster Gauntlet II, ilmavoimien entinen suihkukone Fouga Magister, potkurikone De Havilland Chipmunk ja edelleen käytössä oleva Valmet L-70 Miltrainer eli ”Vinka”.

Karhulan ilmailukerhon järjestämä Kymin Avoimet ovet –ilmailupäivä pidettiin viidettä kertaa Kymin lentokentällä.