Taifuuni Soudelor runnoi Taiwania, saapumassa Kiinaan

Voimakas taifuuni on ylittänyt Taiwanin saaren ja aiheuttanut huomattavaa tuhoa.

Ulkomaat
Työntekijät leikkaavat mainostelinettä pienempiin paloihin.
Työntekijät leikkaavat mainostelinettä pienempiin paloihin. Teline putosi Green World -hotellin katolta, kun taifuuni Soudelor teki tuhojaan Taiwanin Taipeissa.David Chang / EPA

Taifuuni Soudelor on päivän aikana ylittänyt Taiwanin saaren ja aiheuttanut suuria vahinkoja. Myrsky jatkaa matkaansa Taiwaninsalmen yli kohti Kiinaa.

Myrskyn saapuessa saarivaltioon, oli se voimakkuudeltaan 3. luokan trooppinen hirmumursky. Tuulten nopeus oli enemmän kuin 55 metriä sekunnissa. Saaren ylittäessään myrsky on heikentynyt 1. luokan hirmumyrskyksi, mutta tuulenpuuskien nopeus saattaa silti nousta 48 metriin sekunnissa.

Taiwanin viranomaisten mukaan Soudelor on aiheuttanut kuuden ihmisen kuoleman. Yli sata on loukkaantunut.

Myrsky lamaannutti saarivaltion liikenteen. Esimerkiksi junaliikenne on ollut pysäytettynä koko päivän ajan. Satoja lentoja peruttiin.

Pahimmillaan yli kolme miljoonaa ihmistä kärsi sähköjen katkeamisesta. Pohjoisella Taoyuanin alueella kokonaisen kylän kerrotaan uponneen rankkasateen aiheuttamaan mutavyöryyn.

Yksin pääkaupungissa Taipeissa on kaatunut yli 2 000 puuta. Myrsky kaatoi myös kuusi tuulivoimalaa.

Heikentyneenä Kiinaan

Soudelor-myrsky saapuu sunnuntaiaamuun mennessä Kiinan mannermaalle. Fujianin maakunnassa on evakuoitu noin 250 000 ihmistä myrskyn tieltä.

Myrsky heikkenee mantereella, mutta aiheuttaa silti lähipäivinä voimakkaita tuulia ja voimakasta sadetta niin Kiinassa kuin Taiwanissakin.

Trooppiset hirmumyrskyt eli taifuunit ovat alueella tavanomaisia ja ne aiheuttavat vuosittain suurta tuhoa Tyynenmeren rantavaltioissa.

Lähteet: AP, AFP