Hakalax-pubin syttymissyy ei tiedossa – rakennus paloi purkukuntoiseksi

Kokkolassa Hakalax-pubin sammutustyöt ovat jatkuneet lauantai-iltapäivään asti. Sisältä on pelastettu tuhoutumaton irtaimisto ja seuraavaksi talo joudutaan todennäköisesti purkamaan maan tasalle. Syttymissyy ei ole vielä tiedossa.

Kuva: Karoliina Kemppainen / Yle

Tulipalo tuhosi perinteikkään Hakalax-pubin Kokkolassa lauantain vastaisena yönä. Poliisilla ei vielä lauantaina iltapäivällä ollut tietoa palon syttymissyystä, vaan asiaa tutkitaan edelleen. Sammutustyöt jatkuivat iltapäivään asti.

– Välikatossa kytee edelleen, joten joudumme purkamaan koko välikaton. Vanhoissa taloissa on riskinä, että jos tuli jää kytemään, se voi vielä päivien päästä syttyä uudestaan. Koko talo menee nyt aika lailla maahan, kertoo paloesimies Ari Kuikka.

Pala kulttuurihistoriaa

Asiakkaille Hakalaxin tuhoutuminen on luonnollisesti surullinen tapahtuma.

Samalla meni pala kaupungin kulttuurihistoriaa.

Raisa Hekkanen

– Kävin siellä viimeksi viikko sitten. Olihan se vähän sellainen olohuone, jossa näki tuttuja naamoja. Samalla saattoi laulaa karaokea ja kuunnella biisejä jukeboxista, sanoo kokkolalainen Raisa Hekkanen.

Hekkanen kertoo käyneensä Hakalaxissa ensimmäisen kerran noin kymmenen vuotta sitten muuttaessaan Kokkolaan.

– Parasta pubissa oli sen rento tunnelma, sinne sai mennä ihan omana itsenään. Siellä oli mukavia ihmisiä ja hieno vanhan ajan interiööri. Palo on erittäin harmillinen asia, koska samalla meni pala kaupungin kulttuurihistoriaa.

Irtaimistoa talteen

Tulipalo sai alkunsa toisen kerroksen asuinhuoneistosta. Palokunnan saapuessa paikalle lieskat löivät jo ikkunoista, eikä mitään ollut tehtävissä.

– Tuli on levinnyt talon onteloissa ja ilmeisesti porrashuoneessa päässyt leimahtamaan. Tämä on hirsitalo, jossa on tiilimuuraus ja purua ja muuta tuolla välissä, joten se on palokunnalle kaikista hankalin sammutettava. Kyllä tällainen tapaus on yleensä tuhoon tuomittu, sanoo paloesimies Ari Kuikka.

Kuikan mukaan rakennuksen välipohja romautetaan ensimmäisen kerroksen tasalle, ja jos seinät jäävät vaarallisesti pystyyn, nekin kaadetaan. Pubin sisätilat tuhoutuivat palossa pahoin mutta jotain saatiin sentään talteen.

– Kaikki säilynyt irtaimisto on otettu talteen, esimerkiksi pöydät on kannettu ulos ja seiniltä on kerätty kaikki muistot, mitä sieltä irti lähti.

Kukaan ei loukkaantunut tulipalossa. Pubi oli palon syttyessä suljettuna ja yläkerran asukkaat pääsivät omin voimin ulos.