Vierasvenesataman riemuja: ”Koti kulkee mukana, mutta naapurit vaihtuvat”

Raumalainen Nikmon perhe viettää kesälomaa vuonna 1966 rakennetussa purjeveneessä. Nikmot kulkevat tuulen armoilla kohti seuraavaa vierasvenesatamaa. Porin Reposaareen he saapuivat nyt ensimmäistä kertaa. Uusien paikkojen näkemisessä on oma viehätyksensä, mutta oman lisänsä tuovat myös uudet naapurit.

Kotimaa
veneitä satamassa
Päivi Meritähti / Yle

Nikmon perheellä on venepaikka Luvian Laitakarissa. Aina tilaisuuden tullen he irrottautuvat laiturista ja lähtevät etsimään uusia elämyksiä ja tuttavuuksia. Tänä kesänä suunta oli ensimmäistä kertaa pohjoiseen.

– Yleensä lähdemme Uudenkaupungin tai Turun saariston suuntaan. Tämä on nyt pohjoisin paikka mihin olemme päätyneet, Maarit Nikmo kertoo.

Vaikka etäisyydet saattavat tuntua lyhyiltä, mahtuu näille väleille paljon seikkailuja.

– Käymme tutustumassa kaikkiin mahdollisiin saariin. Tämän kesän suosikki oli Ahvensaari, jossa on hienoja luolia, vanhoja kaivoksia ja luonnonsatama ilman palveluja. Se oli erityisesti lapsille hieno seikkailu.

Luonto määrää matkatahdin

Nikmon perhe nauttiikin erityisesti luonnon läsnäolosta matkoillaan.

– Teemme matkaa vuonna 1966 rakennetulla pienellä purjeveneellä. Ikäkaunottaren kanssa reissaaminen on hidasta, mutta elämä luonnon armoilla on hienoa. Jos tuulta ei riitä, niin matka kestää sitten vain kauemmin, Nikmo toteaa.

Vierasvenesatamatkin ovat tulleet Nikmoille tutuiksi. Niistä perhe hakee uusia tuttavuuksia.

– On aika hauska juttu, että koti kulkee mukana, mutta silti voi vaihtaa maisemaa. Samalla näkee uusia paikkoja ja saa uusia naapureitakin.