1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän oppositiopoliitikot lopettivat syömälakkonsa – suunnittelevat mielenosoituksia

Venäjän oppositio haluaa osallistua paikallisvaaleihin, koska niiden avulla oppositio voisi saada oikeuden osallistua myös valtakunnallisiin vaaleihin.

Ulkomaat

Kuusi Venäjän opposition aktiivipoliitikkoa on lopettanut syömälakkonsa Novosibirskin kaupungissa. He ehtivät olla syömättä 12 päivää.

Poliitikot lopettivat lakkonsa sen jälkeen, kun yksi heistä oli joutunut sairaalahoitoon. He olivat saaneet myös Venäjän opposition johtajilta kehotuksia lopettaa protestinsa, etteivät vaarantaisi terveyttään.

Syömälakko oli vastalause Novosibirskin kaupungin viranomaisille, jotka olivat estäneet oppositiopuolueen osallistumisen syyskuun paikallisvaalehin. Puolue oli kerännyt tarvittavat 12 000 kannattajakorttia voidakseen osallistua vaaleihin. Viranomaiset olivat kuitenkin havainneet osassa korteista epäselvyyksiä ja hylänneet puolueen.

Venäjän oppositio uskoo, että maan johto yrittää järjestelmällisesti estää opposition osallistumisen vaaleihin. Paikallisvaalien merkitys on maan politiikassa kasvanut, sillä lain mukaan puolue, joka saa yhdenkin paikan johonkin Venäjän paikallisparlamenttiin, voi osallistua valtakunnallisiin vaaleihin ilman, että sen tarvitsee kerätä kannattajakortteja.

Venäjän oppositio aikoo koota voimansa syyskuun 13. päivä, eli vaalipäivänä pidettäviin mielenosoituksiin.

– Meiltä on viety äänestysoikeus – siitä ei ole enää harhaluuloja – joten meidän on kiirehdittävä voidaksemme käyttää oikeutta kävellä kaduilla, ennen kuin sekin viedään, kirjoitti nettisivulleen Novosibirskin protestia johtanut Leonid Volkov.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi