1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Chilen diktatuurin salaisen poliisin luoja kuoli – ei ehtinyt kärsiä 529 vuoden tuomiotaan

Manuel Contreras on menehtynyt Santiagon sotilassairaalassa. Hän kärsi satojen vuosien tuomiota ihmisoikeusrikoksista. Contreras perusti Chilen sotilasdiktatuurin aikana salaisen poliisin ja johti kidutuskeskuksia.

Ulkomaat
Contreras ja Pinochet
Manuel Contrerasia pidettiin Augusto Pinochetin oikeana kätenä sotilasdiktatuurin alkuvuosina.Reuters

Chilen sotilasdiktatuurin aikaiset ihmisoikeusrikokset kulminoituvat nyt edesmenneeseen Manuel Contrerasiin. Hän perusti Chileen salaisen poliisin pian Augusto Pinochetin vallankaappauksen jälkeen vuonna 1973.

Pinochet kuoli vuonna 2006 ennen kuin hän oli joutunut oikeuteen diktatuurin aikaisista tapahtumista. Sen sijaan Contreras ehti saada yhteensä 529 vuoden vankilatuomion useassa eri oikeudenkäynnissä.

Hän kuoli syöpään 86-vuotiaana Santiagon sotilassairaalassa.

Ihmissieppauksia, kidutusta ja murhia

Chilen salaisen poliisin DINA:n (División de Inteligencia Nacional) oli määrä tuhota sotilasdiktatuurin vastustajat, lähinnä vasemmistopuolueet. Ensimmäiseksi DINA suuntasi kärjen opiskelijoiden keskuudessa suosittuun MIR-ryhmään, sen jälkeen vainottiin sosialistipuolueen jäseniä ja kommunisteja.

Chilessä tapettiin ainakin 3 000 ihmistä diktatuurin vuosina, ja monien ruumista ei ole koskaan löydetty. Manuel Contreras johti myös kidutuskeskuksia.

Sotilas tutkii ihmisiä
Valtion terrorista tuli diktatuurin hallitseva käytäntö.Reuters

Chilessä pidetyn totuuskomission mukaan Contrerasin alainen DINA oli vastuussa noin 1 500 ihmisen kuolemasta.

Salaisen poliisin agentit tappoivat myös maanpaossa olleet kenraali Carlos Pratsin Buenos Airesissa vuonna 1974 ja Chilen entisen ministerin Orlando Letelierin Washingtonissa vuonna 1976.

Contreras sai ensimmäisen tuomionsa vuonna 1993 juuri Letelierin murhasta, vaikka syyttikin siitä Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelua CIA:ta.

DINA lakkautettiin pian Letelierin murhan jälkeen. Tuolloin vasemmisto-oppositio oli rampautettu pahoin.

Operaatio Condorin isä

Pratsin ja Letelierin murhat olivat osa niin sanottua operaatio Condoria. Se oli Latinalaisen Amerikan sotilasdiktatuurien suunnitelma taistella yhdessä maanosan vasemmistoliikettä vastaan. Tässä operaatiossa Manuel Contreras oli keskeinen hahmo.

Operaatio Condorissa olivat mukana Chilen lisäksi Argentiina, Paraguay, Uruguay, Brasilia ja Bolivia, joissa kaikissa oli 1970- ja 80-luvuilla sotilasdiktaduurit.

Operaatio Condorin puitteissa tiedustelupalvelut vaihtoivat tietoja eri maiden poliittisen opposition liikkeistä ja vainosivat myös muiden maiden kansalaisia. Ihmisiä siepattiin, kuljetettiin naapurimaihin ja moni tapettiin, kuten Pratsin ja Letelierin esimerkit osoittavat.

Poliisit vievät Contrerasia
Manuel Contreras sai yhteensä kymmeniä eri tuomioita, joista koostui satoja vuosia vankeutta.Reuters

Contreras ei katunut tekojaan

Chilen ja muiden Latinalaisen Amerikan maiden diktatuurit kehittivät käsittämättömän julmia kidutusmenetelmiä yhteistuumin. Myös ruumiiden hävittämiseen keksittiin hirvittävää mielikuvitusta osoittavia keinoja. Tästä kaikesta Manuel Contreras on suurelta osin vastuussa.

Oikeudenkäyntien aikana ja vankilassa olllessaan hän ei osoittanut katumuksen merkkejä. Viimeiseksi jääneessä haastattelussaan Contreras sanoo, että DINA teki kaiken niin kuin pitikin. – Olen ylpeä DINA:sta.

Kun toimittaja kysyi Contrerasilta, onko hänellä syytä pyytää chileläisiltä anteeksi, hän sanoi: – Pyydän anteeksi vain jumalalta.

Lue seuraavaksi