Purkutuomion saanut kerrostalo teki viimeisen palveluksensa – muuttui värikkääksi festaripaikaksi

Suomen ensimmäiset Our House -lähiöfestivaalit muuttivat purkutuomion saaneen kerrostalon koko lähiön väripilkuksi Vantaalla Mikkolan lähiössä. Tapahtuman tarkoituksena on keksiä ratkaisuja lähiöiden kehittämiseksi.

Kotimaa
Vantaalainen lähiö.
Teemu Kakko / Yle

Monet hieraisevat silmiään, kun saapuvat Vantaalle Suomen ensimmäisille Our House -lähiöfestivaaleille.

Purkutuomion saanut elementtitalo Mikkolan lähiössä on muutettu viikon ajaksi värikkääksi festaripaikaksi. Mikkolan vuokratalorykelmä puretaan tapahtuman jälkeen liian huonokuntoisena, ja tilalle rakennetaan uusia taloja.

Lähiöfestareiden tarkoituksena on keksiä ratkaisuja lähiöiden kehittämiseksi. Talossa järjestetään esimerkiksi työpajoja ja seminaareja, ja ihmisillä on mahdollisuus päästä käymään sisällä asunnoissa.

Sähköliesi
Mikkolan purettava talo sisältää näyttelytiloja, joissa annetaan tietoiskuja lähiöasumisesta.Teemu Kakko / Yle

Viimeiset asukkaat muuttivat pois talosta kesäkuussa. Jo tapahtuman ensimmäisenä päivänä asuntoja oli käynyt katsomassa moni talon entinen asukas. Vapaaehtoistyöntekijänä toimivan Helmi Hytin mukaan monet olivat ihmetelleet, kuinka asuntoja oli vaikea edes tunnistaa entisestä.

– Seinistä on joistakin kohdista kaivettu putkistoa esiin. Monille on tullut yllätyksenä, miltä seinän sisällä näyttää, Hytti kertoo.

Lähiöt pitäisi huomioida

Kerrostalon viimeinen asukas.
Vessasta kurkistaa talon viimeinen asukas Timo. Festarien vapaaehtoistyöntekijät olivat tehneet hahmon kävijöiden iloksi.Teemu Kakko / Yle

Vantaalainen Karsan Ahmed asui Mikkolassa kymmenen vuotta, mutta muutti pois kolme kuukautta sitten. Mikkolaa hän pitää hyvänä asuinalueena, vaikka palveluja on vähän ja asunnot keskimäärin erittäin huonossa kunnossa.

Keskustassa asuminen ei houkuttele Ahmedia korkeiden vuokrien vuoksi. Mikkolasta hänet ajoi pois se, että asuntojen kunnolle ei pyynnöistä huolimatta tehty koskaan mitään. Hän toivoo, että lähiöihin kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Lähiöfestarien järjestelyihin hän on tyytyväinen.

– Miksi talot maalattiin vasta nyt? Värikkäät seinät näyttävät paremmilta kuin harmaat, Ahmed sanoo.

Mikkolalla huono maine

Lähiöfestarin osanottajia.
Susanna Kuusinen ja lapset Maria ja Pyry poikkesivat lähiöfestareilla naapuritalosta. Ulkona oli seinä, johon sai kirjoittaa mielipiteensä lähiöistä.Teemu Kakko / Yle

Vantaalaiset Susanna Kuusinen ja lapset Maria ja Pyry saapuivat lähiöfestareille viereisestä taloyhtiöstä. Kuusinen on asunut Mikkolassa koko ikänsä, ja on viihtynyt paikassa hyvin.

Lähiöistä yleisesti on annettu julkisuudessa usein huono kuva. Kuusinen myöntää, että myös Mikkolan maine on erittäin huono, mutta vakuuttaa, että kaikki lähiön asukkaat tulevat hyvin toimeen keskenään.

Kuusinen kertoo, että kaipasi joskus keskustaan asumaan, mutta päätti lapsien myötä jäädä lähiöön.

– Tämä on keskustaan verrattuna turvallinen alue asua, Kuusinen kertoo.