1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Näkökulma: Pärnulle Weekend-festivaali merkitsee turismia, Helsingille häiriötä

Tänä vuonna Viroon laajentunut suomalainen Weekend-festivaali haikailee uusia kohteita Euroopasta. Elektroninen tanssimusiikki nostattaa Helsingissä kaupunkilaisten karvat pystyyn, kun Pärnussa sitä pidetään turismihoukuttimena, kirjoittaa kulttuuritoimituksen esimies Satu Nurmio.

Satu Nurmio Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Ranta, lomakaupunki ja maailmanluokan esiintyjät. Pärnussa toteutettiin se, mistä Weekend-festivaalin järjestäjät ovat Suomessa haaveilleet. Etelä-Euroopan bilekohteiden ulkoilmaklubit eivät ole enää kovin kaukana Pärnun rantahiekalle pystytetystä festivaalialueesta, jonka jatkobileitä on kaupungilla aamukuuteen.

Toisin kuin Helsingissä, Pärnussa soitto jatkui yhteen yöllä. Helsingissä festivaali sai jatkoluvan toisena iltana puolilleöin ja toisena vain kello 23 asti. Tunnit ovat arvokkaita musiikkilajissa, jonka esitys perustuu näyttäviin valonäytöksiin, jotka eivät ennen auringonlaskua näy.

Weekend Balticin mukaan luvat oli Virossa helppo saada, koska Pärnu ymmärtää festivaalin tuovan kaupunkiin rahaa. Weekend on laajentumisvuonnaan nostanut soittorajoitukset tapetille ja uhkaillut jopa lähtevänsä Helsingistä, mikäli suopeampia soittoaikoja ei saada.

Helsingissä Weekendillä on huono maine. Nuoren festivaalin järjestelyt ovat takkuilleet koko sen historian ajan. Festivaali järjesti totaalisen liikennekaaoksen Espooseen ensimmäisenä vuonnaan. Kyläsaareen siirryttyään K15-festivaali on aiheuttanut teini-ikäisten ruuhkan Kalasatamaan. Jonot festivaalialueelle ovat takkuilleet, metro ei ole vetänyt tarpeeksi väkeä, ympäristön roskaamista ja nuorten katsojien vaarallisia oloja liian pienessä teltassa on kauhisteltu.

Valituksia Weekendin meluhaitoista on tullut selvästi enemmäin kuin muista musiikkitapahtumista Suomessa. Syyksi Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula on arvellut festivaalin soittosuuntaa sekä bassovoittoista musiikkityyliä.

Weekend soittaa Kyläsaaressa asutuksen keskellä, Pärnussa valmiksi loma-orientoituneessa pikkukaupungissa. Todellinen syy valituksiin lienee kuitenkin asenne Weekend-festivaalia ja sen tarjoamaa musiikkilajia kohtaan. Valituksia ei tipu samoissa määrin Messukeskuksessa järjestettävästä elektronisen tanssimusiikin festivaalista Summer Soundista (joka tosin soittaa pääosin sisätiloissa) eikä Kyläsaaressa, aivan samalla paikalla järjestetyistä raskaan musiikin tapahtumista.

Mutta se mikä 50 helsinkiläistä viimekin vuonna ärsytti, on Pärnussa otettu avosylin vastaan. Alueen hotellit eivät suinkaan harmittele meluhaittaa vaan hyrisevät loppuunmyytyjä huoneita. Pärnussa liikennejärjestelyillä ja pikkukaupungin kävelyetäisyyksillä taattiin, ettei alueelle edes synny liikenneruuhkia. Suorastaan ihmetytti myös, että kun 30 000 ihmisen ahtautuminen Kyläsaareen aiheutti pahimmillaan tunnin jonot, Pärnussa 26 000 ihmistä käveli melko leppoisasti sisään perjantaina.

**Silmiinpistävin ero **Pärnussa Helsingin isoveljeensä olikin tunnelma. Paikalta puuttui ”kovat pohjat portilla” -asenne sekä ympäristöön leviävä häiriö ja roskaaminen. Kovat bassot silti kuuluivat pitkälle saakka – eikä se tuntunut häiritsevän ketään, päinvastoin.